Hopp til innhold

Stony Stratford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stony Stratford
Hovedgaten
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMilton Keynes
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapBuckinghamshire
StatusBy (town)
Ligger vedGreat Ouse
PostnummerMK11
Retningsnummer01908
Kart
Stony Stratford
52°03′24″N 0°51′09″V

Stony Stratford (ofte kalt Stony) er en by i distriktet Milton Keynes i Buckinghamshire, England. Byen ligger ved grensen til Northamptonshire, og har vokst sammen med byen Milton Keynes. Den er en livlig markedsby, og har beholdt en del av sitt gamle preg selv om den har blitt innlemmet i en ny storby.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden minst romersk tid har det vært en bosetning her ved vadestedet (engelsk: ford) ved Watling Street over elven Great Ouse.[1] Charter for byens marked er datert fra 1194 og dens status som by fra 1215.

Navnet Stratford er av angelsaksisk opprinnelse, og betyr «overgangssted på en [romersk] vei». Dette viser til Watling Street, som går gjennom byen og krysser en elv like utenfor. Tilnavnet Stony viser til steinene på elvebunnen ved det gamle vadestedet, og skiller byen fra Fenny Stratford, som ligger i nærheten.

I 1290 ble det reist et Eleanorkors i Stony Stratford etter at den nylig avdøde Eleonore av Castillas båre sto der over natten under hennes likferd i 1290. Korset ble ødelagt under borgerkrigen.

Byen skal ha vært det siste stedet kong Edvard V ble sett i live, og det var der hans onkel Richard, hertug av Gloucester, hentet ham og førte ham til Tower of London hvor han ble myrdet.

Byen har blitt nesten fullstendig ødelagt av brann to ganger, i 1736 og 1742. Den eneste bygningen som overlevde den andre brannen var sognekirken, som er viet til Maria Magdalena.

Et vanlig engelsk uttrykk, cock and bull story (som betyr en skikkelig skrøne) oppsto i Stony Stratford. De to pubene i sentrum heter The Cock og The Bull (Hanen og Oksen), og det ble utvekslet de villeste skrøner mellom de to.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parishes : Stony Stratford», Victoria History of the Counties of England, A History of the County of Buckingham: Volume 4 (1927), s. 476–482.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]