Fenny Stratford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fenny Stratford
MK FennyStratford AylesburyStreet01.JPG
Sentrum
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktMilton Keynes
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapBuckinghamshire
StatusBy (town)
PostnummerMK2
Retningsnummer01908

Fenny Stratford
51°59′53″N 0°42′54″V

Fenny Stratford er en by i Buckinghamshire i England. Den ligger sørøst i distriktet Milton Keynes, helt inntil Bletcley.

Fenny Stratford er i dag en travel liten by rett utenfor den betraktelig større byen Milton Keynes. Markedet har fortsatt ikke blitt gjenopprettet, men den har en handlegate som er mye besøkt.

Historie[rediger | rediger kilde]

St Martin's

Byens navn er angelsaksisk i betydningen «myrlendt vadested ved romersk veien». Den romerske veien i dette tilfellet er Watling Street. Det er spor av den romerske bosetningen Magiovinium ved enden av dagens bosetning. Muligens den eldste gullmynten i Storbritannia ble funnet her, en gullstater fra midten av 100-tallet f.Kr.[1] Byen ble nedtegnet i 1252 som Fenni Stratford, skjønt tidligere var den kjent som kun Stratford. Forstavelsen ble lagt til for å skille den fra nabobyen Stony Stratford.

Fenny Stratford er en gammel markedsby. Den hadde ukentlig marked i mange år, inntil den ble hardt rammet av byllepest i 1665. Som en følge av dette ble veien lagt utenom byen, og markedet døde ut. Det ble aldri gjenopprettet, og ved begynnelsen av 1700-tallet var byen svært forfallen.

11. november 1724 fikk byen en ny start da grunnsteinen til en ny sognekirke ble lagt. Historikeren Browne Willis hadde samlet inn penger til kirkebygget, og valgte denne dagen, som er festen for St. Martin av Tours, fordi hans bestefar hadde dødd denne datoen i St Martin's Lane i Fenny Stratford. Kirken ble, naturligvis, viet til St. Martin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]