Fenny Stratford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fenny Stratford
Fenny Stratford
Sentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Milton Keynes
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status By (town)
Befolkning ? (-)

Fenny Stratford er en by i Buckinghamshire, England. Den ligger sørøst i distriktet Milton Keynes, helt inntil Bletcley.

Navnet Stratford er av angelsaksisk opprinnelse, og betyr krysningssted på en [romersk] vei. Dette viser til Watling Street, som krysser en elv like utenfor byen. I 1252 ble navnet notert som Fenni Stratford. Det første navneleddet ble innført i middelalderen for å skille den fra Stony Stratford, som ligger i nærheten.

Fenny Stratford en en gammel markedsby. Den hadde ukentlig marked i mange år, inntil den ble hardt rammet av byllepest i 1665. Som en følge av dette ble veien lagt utenom byen, og markedet døde ut. Det ble aldri gjenopprettet, og ved begynnelsen av det 18. århundre var byen svært forfallen.

St Martin's

11. november 1724 fikk byen en ny start da grunnsteinen til en ny sognekirke ble lagt. Historikeren Browne Willis hadde samlet inn penger til kirkebygget, og valgte denne dagen, som er festen for St. Martin av Tours, fordi hans bestefar hadde dødd denne datoen i St Martin's Lane i Fenny Stratford. Kirken ble, naturligvis, viet til St. Martin.

Fenny Stratford er i dag en travel liten by rett utenfor den betraktelig større byen Milton Keynes. Markedet har fortsatt ikke blitt gjenopprettet, men den har en handlegate som er mye besøkt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Milton Keynes#Fenny_Stratford – bilder, video eller lyd