Bradwell Abbey (sogn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bradwell Abbey
Bradwell Abbey
Kapellet ved Bradwell Abbey
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Milton Keynes
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status Verdslig sogn
Befolkning 6 544 (2001[1])
Bradwell Abbey (sogn) ligger i England
Bradwell Abbey (sogn)
Bradwell Abbey
Bradwell Abbey (sogn) (England)
52°02′52″N 0°47′41″VKoordinater: 52°02′52″N 0°47′41″V

Bradwell Abbey (kloster) eller Bradwell Priory (nonnekloster) er en verneverdig bygning og et arkeologisk område, engelsk distrikt og verdslig sogn i byen Milton Keynes i det seremonielle grevskapet Buckinghamshire i England. Stedet har navn etter at det en gang var lokaliseringen av et nonnekloster tilhørende benediktinerordenen, grunnlagt i 1155.[2] Det er et i dag et urbant studiesenter.[3]

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Bradwell Abbey ligger rett ved sentrum i byområdet Milton Keynes, og ruinene av dette ligger sentralt i sognet. Klosterets eiendom ble ved jernbanens ankomst i området delt i to, slik at man på østsiden av sporet finner Bradwell som er et eget sogn, og på vestsiden Bradwell Abbey inkludert Two Mile Ash, Stacey Bushes, Wymbush og Kiln Farm.

Området er avgrenset av West Coast Main Line i øst, A5 i vest, Monksway (A422) i nord of Dansteed Way i sør. Ved ruinene av klosteret finner man Milton Keynes Discovery Centre i noen gamle gådsbygninger, og et lite industriområde. Et kapell fra middelalderen er bevaringsverdig (Grade 1 listed).

Det historiske Bradwell Priory[rediger | rediger kilde]

Nonneklosteret ble etablert en gang rundt 1154.[4] Det vokste i løpet av middelalderen til bli et viktig lokalt senter, men fikk tilbakegang under svartedauden da blant de mange døde var også klosterforstanderen William av Loughton.[4] Klosteret ble stengt i 1524 (rundt 12 år tidligere enn den generelle oppløsningen av klostrene i England). Eiendommen, bygningene og dets beskjedne inntekter ble gitt til kardinal Thomas Wolsey som legat for hans nye college (lærested), Christ Church ved Universitetet i Oxford.[5] Alt som gjenstår i dag er et lite kapell og et våningshus som har blitt sentrum for kulturelle aktiviteter og et urbant studiesenter. Den gamle middelalderveien som møtes ved klosteret kan fortsatt bli sett og er nå benyttet for ridning, sykling og som gangsti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Neighbourhood Statistics 2001 Census
  2. ^ «Bradwell Abbey. The site of a medieval priory», Milton Keynes, City Discovery Centre
  3. ^ «What is Milton Keynes City Discovery Centre?», Milton Keynes, City Discovery Centre
  4. ^ a b Markham, Sir Frank ([1973] 1986): History of Milton Keynes and District. White Crescent Press, ISBN 0-900804-29-7, s. 105–108
  5. ^ «Houses of Benedictine monks: The priory of Bradwell» i: Victoria History of the Counties of England, A History of the County of Buckingham: Volume 1 (1905), s. 350–352.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Bradwell Abbey – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons