Hanslope

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanslope
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Milton Keynes
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status Landsby (village)
Befolkning ? (-)

Hanslope er en landsby i Buckinghamshire i England. Den ligger omkring 7 km nordvest for Newport Pagnell og 7 km nord for Stony Stratford, og administreres som en del av den enhetlige myndigheten Milton Keynes.

I Domesday Book (1086) omtales den som Hanslape, et navn den hadde frem til viktoriansk tid. Navnet er av angelsaksisk opphav, og betyr «Hamas skråning» eller «Hamas gjørmete sted». Hama er et angelsaksisk mannsnavn.

Den lokale godsherren bygde på 1100-tallet et slott i utkanten av sognet, og bebeyggelsen omkring dette ble etter hvert en egen landsby, Castlethorpe. Slottsherren, William Mauduit, mistet både slottet og sine eiendommer i Hanslope i 1215, da han skal ha planlagt et opprør mot kong Johan uten land. Etter kongens død ble slottet revet, men han fikk tilbake herregården og en stor eiendom i Hanslope. Han anla en stor park der, som det fortsatt finnes rester av.

I 1239 fikk den status som markedsby (town), men mistet denne senere.

Blondeindustrien blomstret i Buckinghamshire i viktoriansk tid, og produksjonen i Hanslope var regnet som en av de beste. De fleste av innbyggerne arbeidet med dette.