Edvard V av England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvard V
Konge av England
NavnEdward Plantagenet
Regjeringstid9. april 148325. juni 1483
Født4. november 1470
Westminster Abbey
Død6. juli 1483
Tower of London?
ForeldreEdvard IV og Elizabeth Woodville
EktefelleIkke gift
BarnIngen barn

Edvard V (født 4. november 1470 i Westminster i London, myrdet formodentlig 6. juli 1483 kanskje i Tower of London) var konge av England fra 9. april 1483 til 25. juni samme år. Han rakk aldri å bli kronet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Edvard ble født i klosteret Westminster Abbey mens han mor Elizabeth Woodville var i dekning der etter at hennes mann Edvard IV hadde blitt styrtet til fordel for Henrik VI.

Prinsen av Wales[rediger | rediger kilde]

Etter at faren var tilbake på tronen i 1471, ble han utnevnt til prins av Wales, og han deltok med sine foreldre på representasjonsoppdrag.

Etter at Edvard IV hadde opprettet et råd for Wales og Marches, grenseområdet mot Wales, sendte han sin sønn til Ludlow Castle for å være dets nominelle leder.

Ukronet konge[rediger | rediger kilde]

Prinsen befant seg på Ludlow da det kom bud om farens plutselige bortgang, og han arvet tronen bare tolv år gammel.

Hans onkel Richard, hertug av Gloucester ble utnevnt til verge for Edvard V og hans yngre bror Richard, hertug av York. Han avskar prinsenes følge på veien fra Wales, og fulgte dem til London. Mindre enn tre måneder senere fikk Richard prinsene erklært for uektefødte gjennom Titulus Regius, og tok selv tronen som Rikard III.

Fangenskap[rediger | rediger kilde]

Prinsene i tårnet

Prinsene ble plassert i Tower of London, og ble aldri sett utenfor festningen igjen. Prinsene i tårnet er et av de største mysterier i Englands historie, men man antar at de ble myrdet. De fremste mistenkte er Rikard III, Henry Stafford, 2. hertug av Buckingham og Henry Tudor.

Dersom de ble myrdet klarte man å skjule det godt, men samtidig finnes det heller ikke noen tegn til at de overlevde i eller utenfor Tower i lengre tid. Yorkistene ser ut til å ha hatt håp om at de levde i lang tid; da Perkin Warbeck utgav seg for å være prins Richard i 1495 var William Stanley, en yngre bror av Edvards stefar Thomas Stanley, 1. jarl av Derby, usikker på om påstanden var riktig eller ikke.

I 1674 fant arbeidere i Tower en kiste med to små skjeletter. De kastet dem på en søppelhaug, men etter noen dager fant noen ut at det kunne være prinsenes levninger, og det ble plassert i en urne som Karl II fikk satt ned i Westminster Abbey. I 1933 ble bena tatt ut og undersøkt, og så lagt i en urne i krypten i Westminster Abbey. Ekspertene var ikke sikre på hvilken alder og kjønn barna hadde. Skjelettene var mangelfulle, og den eneste skikkelige konklusjon man kunne trekke var at det ene var større enn det andre, hvilket ikke er i strid med teorien om at det var prinsene.


Forgjenger:
 Edward av Westminster 
Prins av Wales
Etterfølger:
 Edward av Middleham 
Forgjenger:
 Edvard IV 
Konge av England
Etterfølger:
 Rikard III 
Lord av Irland