Mur (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mur
Mura
Mur
Mur renner gjennom Graz
Land Østerrike, Slovenia, Ungarn, Kroatia
Lengde 465 km 
Nedbørfelt 13 824 km² 
Start Tauern i Alpene
Munning Samløp med Drava nær Legrad i Kroatia
Sideelver Mürz

Mur (tysk) eller Mura (slovensk, kroatisk og ungarsk), Müra, Möra (prekmuresk) er en elv i Sentral-Europa, og en sideelv til Drava, som igjen renner ut i Donau. Den har sin kilde i den østerrikske nasjonalparken Tauern, 1898 m over havet, og har en total lengde på 465 km, der 295 km er i Østerrike, 98 km i Slovenia, og resten utgjør grensa mellom Ungarn og Kroatia. Den største byen langs elva er Graz i Østerrike.

Elva har gitt navn til et område i Slovenia kalt Prekmurje («Trans-Mur-land») og ett område i Kroatia kalt Medjimurje ("mellom-Mur-land"). I dette området kan en enda bruke kabelferge som transportmiddel.

I vestlige (eller øvre) deler av Medjimurje flommer Mura relativt ofte over og renner sakte mot nord, til venstre for seg selv. Her finner man de største skogene langs elven, Murščak, som ligger mellom Domašinec og Donji Hrašćan, (hrast er eikkroatisk).

Siden 300-tallet har det vært flytende møller drevet av strømmen i elven. Den eldgamle teknologien ble senere tatt opp av slaverne og siden av ungarerne. På 1920- og 1930-tallet var mange av disse møllene fremdeles i drift langs elva, og minst en gammel mølle – Babičev mlin nær Veržej i Slovenia – er fortsatt i drift i dag.

Elven munner ut nær i Drava nær Legrad i Koprivnica-Križevci i Kroatia.

Mur er kjent for å inneholde små mengder gull, men ikke nok til at det kan utnyttes i dag. I eldre dager ble det derimot lett mye etter gull i elva, og organisert leting etter gull startet i 1772.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]