Haugaland prosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vår Frelsers kirke.

Haugaland prosti, inntil 2013 benevnt Haugesund prosti, er et tjenestedistrikt i Stavanger bispedømme i Den norske kirke med prostesete i Haugesund.

Sogn i Haugaland prosti[rediger | rediger kilde]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Haugaland prosti er en etterfølger til Karmsund prosti som har røtter fra middelalderens kirkeinndeling. Det favnet om sognene ved Karmsundet, ytterst i Ryfylke: Skåre, Utsira, Torvastad, Avaldsnes, Åkra, Falnes, Ferkingstad og Bokn.

Flere nye sogn har blitt opprettet: Fra Avaldsnes ble to nye sogn utskilt: Kopervik i 1855 og Førresfjorden i 1893. Haugesund sogn ble utskilt fra Skåre i 1879, og i 1962 ble Haugesund og Skåre omregulert til de tre sognene Vår Frelser, Rossabø og Skåre.

Prostiets østgrense har blitt flyttet frem og tilbake flere ganger: Fra Ryfylke prosti ble sogn tilført i 1848, Skjold og Vats i 1859. I 1988 ble de flyttet tilbake til Ryfylke, sammen med Førresfjorden og Bokn. I 2006 ble sognene i Karmøy kommune fradelt for å danne det nye Karmøy prosti, samtidig som sogn i Tysvær kommune ble tilført prostiet, som da skiftet navn fra Karmsund til Haugesund prosti. I 2013 ble også sognene i Vindafjord kommune tilført, og navnet ble på nytt endret til det nåværende Haugaland prosti.

Prestegjeld[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]