Hopp til innhold

Stanislav Zore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stanislav Zore
Født7. sep. 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Znojile
BeskjeftigelseKatolsk prest (1985–), munk, katolsk biskop (2014–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Archbishop of Ljubljana (2014–)
  • president of Slovenian Bishops' Conference (2017–)
  • katolsk erkebiskop (2014–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedFaculty of Theology – University of Ljubljana
NasjonalitetSlovenia (1991–)
Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (–1991)
Våpenskjold
Stanislav Zores våpenskjold

Stanislav Zore O.F.M., også Stane Zore (født 7. september 1958 i lendsbyen Znojile ved Sela pri Kamniku i slovensk del av Jugoslavia) er en slovensk geistlig og katolsk erkebiskop av Ljubljana i Slovenia.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Stanislav Zores far var gruvearbeider i en krittgruve i Črna i Tuhinjskadelen, og moren tok seg av familiens bondegård. Stane hadde tre søsken.[1]

Han gikk på skole på hjermstedet og i Kamnik og ble uteksaminert fra Serafinkollegiet i Kamnik i 1977. Deretter gikk han inn i det fransiskanske novisiat ved Kostanjevica i Nova Gorica og avla sine første løfter i 1978. Han studerte filosofi og teologi ved Det teologiske fakultet i Ljubljana fra 1977 til 1984 i to etapper, avbrutt fra 1980 av militærtjeneste i Koprivnica og Varaždin.[2]

Stanislav Zore avla sine løfter i fransiskanerordenen den 4. oktober 1984. Den 29. juni 1985 ble han presteviet. Deretter ble han uteksaminert i teologi ved universitetet i Ljubljana. Etter ordinasjonen var han kapellan i fire år i en menighet i Šiška-distriktet, Ljubljana, og ble deretter rektor for Basilikanen til Maria de kristnes hjelp i Brezje, en oppgave han hadde fra 1989 til 1995. Deretter, mellom 1995 og 1998, innehadde han stillingen som rektor for Marian-helligdommen i Salcano i kommunen Sveta Gora.

Samme år ble han valgt til provinssuperior i provinsen Det hellige kors, den høyeste fransiskanske lederstilling i Slovenia, og innehadde denne oppgaven til 2004. Seks år senere ble han gjenvalgt til å inneha samme posisjon, som han hadde frem til han ble utnevnt til erkebiskop. I denne sammenhengen var han president for konferansen for klosterinstitusjoner i Slovenia. Han er også grunnleggeren av et veldedig fond, en ikke-statlig institusjon, som hjelper familier med mange barn. Han er også aktiv som medlem av det aktuelle representantskapet.

Erkebiskop av Ljubljana

[rediger | rediger kilde]

Den 4. oktober 2014 utnevnte pave Frans ham til erkebiskop av Ljubljana.[3]

Den katolske kirke i Slovenia var før hans utnevnelse blitt rammet av en rekke økonomiske skandaler, som tvang erkebiskopene Marjan Turnšek av Maribor og Anton Stres av Ljubljana til å trekke seg. Særlig ventet den slovenske hovedstaden i fjorten måneder før erkebispesetet der kunne fylles. Kunngjøringen om hans utnevnelse ble gjort av Tadej Strehovec, generalsekretær for den slovenske bispekonferansen, under en pressekonferanse.

Når det gjelder denne utnevnelsen, kommenterte landsmannen kardinal Franc Rodé: «Mer enn et års ventetid på den nye erkebiskopen av Ljubljana, akkumulerte uløste problemer, de troendes høye forventningerog den slovenske offentlighet, har satt den nye overhyrden overfor en ekstremt vanskelig oppgave. Jeg er glad for at denne oppgaven ble betrodd til pater Stanislav Zore, som allerede har kjent og satt pris på en del av denne krevende oppgaven»ææ. Erkebiskop emeritus Stres uttrykte også sine gratulasjoner: «Jeg ønsker hjertelig velkommen den nye metropolitanerkebiskop Stanislav Zore, jeg gratulerer ham av hele mitt hjerte, og jeg ønsker at Gud skal velsigne ham i hans misjon på en ansvarlig måte».

Hans bispeinnvielse fant sted den påfølgende 23. november, i St. Nicholas-katedralen i Ljubljana. Han ble bispeviet av den apostoliske nuntius til Slovenia, erkebiskop Juliusz Janusz. Medkonsekratorer var biskopen av Novo Mesto, Andrej Glavan, og biskopen av Celje, Stanislav Lipovšek.[4]

I samme seremoni tok han besittelse av sitt embede, i nærvær av viktige politiske personligheter: president Borut Pahor, president for nasjonalforsamlingen Milan Brglez, statsminister Miro Cerar, president for nasjonalrådet Mitja Bervar, president for Høyesterett Branko Masleša, visepresident for Høyesterett Miroslav Mozetič, ordføreren i Ljubljana Zoran Janković og den amerikanske ambassadøren til Republikken Slovenia Joseph Mussomeli. Videre var en mengde troende, og andre biskoper til stede, blemt dem kardinal Rodé, som tidligere hadde vært erkebiskop i samme bispedømme. Nuntius Janusz understreket i sin preken at han hadde store forventninger til Zore, og at han også er den første fransiskaner som innehar denne stillingen.

Den 29. juni 2015, dagen for de hellige Peters og Paulus' høytidelighet, dro han til Roma, hvor han i Peterskirken i Vatikanet mottok palliet fra den hellige fars hender, et symbol på fellesskap mellom metropolitanbispedømmet og Den hellige stol.

Fra 2017 til 2022 var han Den slovenske bispekonferanses leder.[2]

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Kdo je Stane Zore». Delo (slovensk). 4. oktober 2014. 
  2. ^ a b «Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore». Katoliska-cerkev.si (slovensk). Arkivert fra originalen 11. april 2024. 
  3. ^ «Nomina dell’Arcivescovo Metropolita di Ljubljana (Slovenia)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 4. oktober 2014. Besøkt 4. oktober 2014. 
  4. ^ «Zahvala nadškofa Zoreta ob posvečenju». Homepage (slovensk). Erzbistum Ljubljana. 23. november 2014. Besøkt 24. november 2014. 
  5. ^ www.catholic-hierarchy.org zore, lest 19. juli 2024