Hopp til innhold

Marjan Turnšek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erkebiskop Marjan Turnšek

Marjan Turnšek (født 25. juli 1955 i Celje i Slovenia i Jugoslavia) er en slovensk katolsk prelat og emeritert erkebiskop av Maribor i Slovenia.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Biskopen av Maribor, Franc Kramberger, ordinerte ham til prest den 28. juni 1981.

Biskop av Murska Sobota

[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til biskop av Murska Sobota den 7. april 2006. Erkebiskopen av Maribor, Franc Kramberger, ordinerte ham til biskop den 25. juni samme år; nedkonsekratorer var Anton Stres C.M., biskop av Celje, og Jožef Smej, hjelpebiskop i Maribor.

Koadjutorerkebiskop av Maribor

[rediger | rediger kilde]

Paven utnevnte ham til koadjutorerkebiskop av Maribor den 28. november 2009. Etter Franc Krambergers avgang, etterfulgte han ham som erkebiskop av Maribor den 3. februar 2011.

Den 31. juli 2013 tok pave Frans hans og Zagreb-erkebiskopen Anton Stres' avskjed, paven hadde bedt om på grunn av den vanskelige økonomiske situasjon til hans erkebispedømme.[1] Risikable avgjørelser tatt av Stres under hans tid som hjelpebiskop der og av erkebiskop Turnsek i økonomiske transaksjoner sies å være årsaken til erkebispedømmets massive gjeld. For å skape en ny begynnelse for erkebispedømmet og for hele kirken i landet, ba paven de to erkebiskopene om å trekke seg fra sine verv, skrev nuntiaturet i en pressemelding. Paven utnevnte Andrej Glavan, biskop av Novo Mesto, til apostolisk administrator for erkebispedømmet i Ljubljana og biskopen av Celje, Stanislav Lipovšek, til apostolisk administrator for erkebispedømmet Maribor.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rücktrittsmeldung, Radio Vatikan, lest 31. juli 2013
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org turn, lest 18. juli 2024