Promotering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Promotering er en fornorsket versjon av det engelske ordet promotion. På norsk er det vanlig å bruke det i betydningen "kommunikasjon av et leveringstilbud" for å utvide reklamebegrepet. Det dekker både reklame som arbeidsform og andre salgsformer med samme formål. Markedsføringsloven regulerer bruken av reklame.

Promoteringsformer[rediger | rediger kilde]

De vanligste promoteringsformene er reklame, messer, direkte salg og merkevarebygging. Også eksponering i tradisjonelle handlegater og lokalisering i mer moderne kjøpesentre er en del av bedriftenes markedsaktivitet.

Reklame[rediger | rediger kilde]

Reklame er et grafisk formet budskap som formidles til potensielle kjøpere av et produkt eller en tjeneste. I aviser og blader brukes en del av spalteplassen til annonser der leverandøren viser et leveringstilbud. Reklame kan også formidles med andre trykksaker som brosjyrer med informasjon om produktet. Direct mail er reklame som sendes direkte i posten til utvalgte mottakere. En nyere formidlingskanal enn trykksaker er internett som har fått stor betydning som reklameform.

Messer[rediger | rediger kilde]

Messer er kortvarige betjente utstillinger som arrangeres av messearrangører rettet mot forskjellige typer kunder.

Direkte salg[rediger | rediger kilde]

Direkte salg er arbeid som utføres av reisende selgere.

Merkevarebygging[rediger | rediger kilde]

Merkevarebygging og public relation er uttrykk som brukes om det å bygge kjennskap til et leveringstilbud og etablere et renommé. I nyere tid er også ordet omdømme tatt i bruk i den samme betydningen.

Autoritetsdata