Tarja Turunen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tarja Turunen
Tarja Turunen.jpg
FødtTarja Soile Susanna Turunen
17. august 1977
Kitee, Finland
Utdannet ved Sibelius-akademiet
Beskjeftigelse Sanger, komponist, produsent
Nasjonalitet Finland
Musikalsk karriere
KallenavnTarja, Sussana Asspera, Tapee
Sjangersymfonisk metal ,symfonisk rock, power metal
InstrumentVokal, piano, synthesizer
StemmetypeSopran
Aktive år1996 - dag
PlateselskapUniversal Records, NEMS Enterprises, Earmusic

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (født 17. august 1977 i Kitee, Finland) er en finsk sanger. Hun er kjent som vokalist i det symfoniske power metal-gruppen Nightwish.

Turunen lærte å spille piano fra hun var seks år gammel. Da hun var 18 år gammel ble hun antatt ved Sibelius-akademiets avdeling i Kuopio hvor hun utdannet seg til operasanger. Der gikk også Tuomas Holopainen, Nightwish' grunnlegger, og han fikk Tarja med som vokalist.

Den første CD-en med Nightwish, Angels fall first, kom 1997, og ble mottatt med interesse av publikum. Neste plate, Oceanborn, kom følgende år, og ble et gjennombrudd i hjemlandet. Da Wishmaster kom i 2000, fikk bandet et internasjonale gjennombrudd og platen solgte 150 000 eksemplarer. Samtidig hadde hun etablert seg på operaen, både i Nyslott (finsk Savonlinna) i koret, og i Helsingfors som sopran.

I 2002 kom Century Child som solgte 250 000 eksemplarer. Gjennom årene har hun foruten Nightwish også gjort en del mindre prosjekter, dratt på turné i Sør-Amerika, og studert videre på Karlsruhe Musikkhøyskole i Tyskland. I 2004 kom gruppas hittil mest solgte album Once, og i 2005 også Highest Hopes som er deres andre samlealbum.

Turunen har blitt omtalt som ei goth-prinsesse. Tarjas ansikt har vært på omslaget i musikkmagasiner i mange land, blant annet Metallian, Blue Wings, Metal Hammer, Rock Hard og Close Up Magazine. Hun er gift med en argentinsk mann ved navn Marcelo Cabuli. Hun blir også kalt for Power-Metals evige dronning.

I oktober 2005 fikk Tarja Turunen et brev fra de andre bandmedlemmene i Nightwish. Det ble også lagt ut på gruppas hjemmeside, og innholdet var at hun ikke lenger var ønsket i bandet. Det betydde også at bandet var uten vokalist.

Tarja Turunen fortsatte som soloartist og hun har spilt inn et soloalbum, My winter storm, som kom ut i november 2007. Albumet blir hennes egentlige solodebut, selv om hun i 2006 gav ut en juleplate.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Med Nigtwish[rediger | rediger kilde]

Solo karriere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hun er en veldig snill og flink sanger i Metal bandet Nightwish