WiMP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
WiMP
WiMP
Utvikler Aspiro Music AS
Nyeste versjon (2.4.1)
Plattform Adobe Air
Operativsystem Microsoft Windows, Mac OS X, Android, Symbian, iOS, Windows Phone, Sonos, Squeezebox, Bluesound
Sjanger Musikk
Lisens Rettighetsbeskyttet
Nettside http://www.wimp.no/
Last ned

WiMP er en norskutviklet musikkstreamingstjeneste som ble startet av Aspiro og Platekompaniet. Tjenesten gir full tilgang til avspilling av over 20 millioner[1] låter og er nå lansert i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Polen. WiMP eies 100 % av Aspiro AB, som er notert på Stockholmsbørsen. Schibsted meldte interesse for å kjøpe Aspiro i 2012 og per 14. mars 2012 eide Schibsted 74,3 % av aksjene, mens totalbudet på 340 millioner svenske kroner vakte sterk motstand blant mindre aksjonærer.[2] Schibsted dannet sammen med Platekompaniet og Ferd selskapet Streaming Media AS, som sammen eier ca. 75 % av Aspiro [3].

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

Som registrert bruker får man tilgang til å spille av all musikken i WiMPs bibliotek. Kopier av musikken blir ikke lagret lokalt, men man har fri tilgang til all musikken gjennom såkalt streaming over Internett. Det er også mulig å kjøpe enkeltlåter og album. Den musikken man kjøper lagres lokalt, uten kopisperre.

WiMP tilbyr musikk fra alle de store plateselskapene samt tusenvis av uavhengige små plateselskaper. De aller fleste nye album er tilgjengelig samme dagen som de er tilgjengelig i platebutikker. Musikkbiblioteket vokser raskt og WiMP setter spesielt fokus på å utvide utvalget av lokal musikk i de landene de befinner seg. WiMP ansetter lokale redaksjoner i alle land og jobber hver dag med å promotere musikk og guide brukerne i katalogen.

Programmet gir mulighet til å søke etter artister, album og låter, og anbefaler relatert musikk. Brukere kan også lage egne spillelister som kan deles med andre, og man kan kan bygge opp sitt eget musikkbibliotek basert på favorittmerking.

WiMP lanserte som første internasjonale tjeneste i oktober 2013 en HiFi-versjon med CD-kvalitet på lyden (FLAC/ALAC).[4]

I februar introduserte WiMP også musikkvideoer i Android-klienten samt et integrert musikkmagasin i spilleren. [5]

Mobile plattformer[rediger | rediger kilde]

WiMP har utviklet sin programvare til både iPhone, iPad, Android, Symbian/MeeGo og Windows Phone. På disse mobile plattformene kan du både streame musikk over Internett/mobilnettet og høre på musikk som lagres på forhånd. Applikasjonene på de mobile klientene har et utbedret utvalg av funksjoner, samt mange av funksjonene som finnes på Mac og Windows (Adobe Air støttes ikke lenger til Linux). I den litt større mobile verden har WiMP utviklet egne aplikasjoner for Squeezebox, Sonos, Bluesound og noen dekodermodeller til Canal Digital.

Canal Digital[rediger | rediger kilde]

Alle Canal Digitals kunder har tilgang til WIMP inkludert i prisen for kabel-TV eller parabolabonnementet. Tilgangen er begrenset til Mac og PC-er, med mulighet for å oppgradere til Premium med bruk av mobile enheter eller familieabonnement.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

WiMP måtte i 2010 tåle massiv kritikk etter at WiMP/musikkansvarlig i Telenor anonymt gikk til angrep på en journalist som skrev en test av WiMP til iPhone på nettstedet iPod1.no. Under pseudonymet prudent kritiserte Telenor-representanten testen, men de anonyme kommentarene ble senere avdekket og offentliggjort av journalisten som skrev den opprinnelige testen.

Offentliggjøringen førte til omfattende kritikk i det sosiale mediet Twitter og saken ble omtalt som #wimpgate. Norske nettaviser som NRK, Amobil og Adressa og Itavisen plukket også opp historien.

Ros[rediger | rediger kilde]

WiMP har scoret bra i tester mot Spotify og andre tjenester, både på desktop-versjon og mobile klienter. VG testet WiMP til å være den beste musikkstreaming-tjenesten.[6] WiMP har blitt godt mottatt i utlandet, både danske TV2, svenske IDG og tyske bloggen Netztipps.

WiMP HiFi ble kåret til Årets produkt 2013 av Lyd & Bilde.http://www.lydogbilde.no/nyheter/arets-produkter[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]