Sort morbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sort morbær
Sort morbær med frukter som ennå ikke er modne
Nomenklatur
Morus nigra
L., 1753
Populærnavn
sort morbær
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieMorbærfamilien
SlektMorus
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia, Europa, Kaukasus og Midtøsten

Sort morbær (vitenskapelig navn: Morus nigra) er et lite, løvfellende tre med en bredkronet vekstform. Det tilhører morbærfamilien. Treet stammer mest sannsynlig fra de sørvestlige delene av Asia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Illustrasjon som viser bladene og frukten til sort morbær. Legg merke til blomstens utvikling og hvordan bladene henger på grenen.

Stammen er kort og knudrete, og grenene er utsperrede. Barken er først grønn og en smule hårete. Senere blir den brun, og på gamle grener er den gråbrun og korkaktig. Knoppene sitter spredt, og de er svarte (derav navnet). Bladene er hjerteformede med en grovt takket kan. I Norge skjer blomstringen i juni, men det er vanskelig å oppdage blomstringen fordi blomstene er grønne. Fruktene er sammensatte "bær". Frukten er grønn inntil den modner sent på sommeren, og blir nesten sort (derav det latinske nigra, som betyr sort).

Ikke-synlige trekk[rediger | rediger kilde]

Rotnettet er grovt og dyptgående (hvis jorda ellers er porøs nok). Frukten har en sterk aromatisk smak, som kan minne om solbær. Det er fruktene (bærene) som er opphavet til navnet "morbær". Beskjæringen bør utføres i desember for å unngå at treet "blør".

Størrelse[rediger | rediger kilde]

10 x 10 m (15 x 10 cm/år).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Sort morbær har vært dyrket så lenge at man ikke med sikkerhet vet hvor treet egentlig stammer fra. Mye tyder dog på at planten er tilpasset forholdene i Kaukasusfjellenes sydøstvendte skråninger. Der finner man viltvoksende eksemplarer i blandede løvskoger, sammen med blant andre ekte fiken, ekte mispel, påfuglbusk, granateple, ekte vinranke og kaukasisk alm. Sort morbær blir i dag også dyrket i Europa. Sort morbær har også lenge blitt dyrket i det sørvestlige Asia, og mange betegner dette som treets opprinnelsessted. Ifølge Botanisk hage i Oslo og Botanisk hage i Århus, er det Kina som er opprinnelsesstedet for morbærtrærne.

Dyrkning og bruk[rediger | rediger kilde]

Sort morbær har vært dyrket lenge på grunn av dets spiselige frukt, og blir plantet og ofte naturalisert i store deler av Øst-Europa, inkludert Ukraina. I øst plantes den i Kina. Fruktene til iransk morbær eller sort morbær får en lilla-svart farge ved modning. Sort, rød og hvit morbær er utbredt i Nord-India, Pakistan, Iran og Afghanistan. I disse landene er trærne og frukten kjent ved det persiske navnet toot (morbær) eller shahtoot (شاه توت) (kongens eller "overordnedes" morbær). I Midtøsten lages det ofte syltetøy og sherbet (en kald drink) av frukten. Sort morbær ble innført i Storbritannia i det 17. århundre, i håp om at det ville være nyttig i dyrkningen av silkeormer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]