Sort morbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sort morbær
Sort morbær med frukter som ennå ikke er modne
Sort morbær med frukter som ennå ikke er modne
Vitenskapelig(e)
navn
:
Morus nigra
L., 1753
Norsk(e) navn: sort morbær
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Morbærfamilien
Slekt: Morus
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia, Europa, Kaukasus og Midtøsten

Sort morbær (vitenskapelig navn: Morus nigra) er et lite, løvfellende tre med en bredkronet vekstform. Det tilhører morbærfamilien. Treet stammer mest sannsynlig fra de sørvestlige delene av Asia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Illustrasjon som viser bladene og frukten til sort morbær. Legg merke til blomstens utvikling og hvordan bladene henger på grenen.

Stammen er kort og knudrete, og grenene er utsperrede. Barken er først grønn og en smule hårete. Senere blir den brun, og på gamle grener er den gråbrun og korkaktig. Knoppene sitter spredt, og de er svarte (derav navnet). Bladene er hjerteformede med en grovt takket kan. Blomstringen i Norge, skjer i juni, men den ses ikke, da blomstene er grønne. Fruktene er sammensatte "bær". Frukten er grønn inntil den modner sent på sommeren, og blir nesten sort (derav navnet).

Ikke-synlige trekk[rediger | rediger kilde]

Rotnettet er grovt og dyptgående (hvis jorda ellers er porøs nok). Frukten har en sterk aromatisk smak, som kan likne solbær. Det er fruktene (bærene) som er opphavet til navnet "morbær". Beskjæringen bør utføres i desember for å unngå at treet "blør".

Størrelse[rediger | rediger kilde]

10 x 10 m (15 x 10 cm/år).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Sort morbær har vært dyrket så lenge, at man med sikkerhet ikke vet hvor treet egentlig stammer fra. Mye tyder dog på at planten er tilpasset forholdene på Kaukasusfjellenes sydøstvendte skråninger. Her finner man viltvoksende eksemplarer i blandede løvskoger sammen med blant andre ekte fiken, ekte mispel, påfuglbusk, granateple, ekte vinranke og kaukasisk alm. Sort morbær blir i dag også dyrket i Europa. Sort morbær har også blitt dyrket i sørvestlige Asia lenge, og mange betegner dette som treets opprinnelsessted. Ifølge Botanisk hage i Oslo og Århus er Kina opprinnelsesstedet for morbærtrærne.

Dyrkning og bruk[rediger | rediger kilde]

Sort morbær har vært dyrket lenge på grunn av dets spiselige frukt, og blir plantet og ofte naturalisert i store deler av Øst-Europa, inkludert Ukraina. I øst plantes den i Kina. Fruktene til iransk morbær eller sort morbær får en lilla-svart farge ved modning. Sort, rød og hvit morbær er utbredt i Nord-India, Pakistan, Iran og Afghanistan. I disse landene er trærne og frukten kjent ved det persiske navnet toot (morbær) eller shahtoot (شاه توت) (kongens eller "overordnedes" morbær). Syltetøy og sherbet (en kald drink) blir ofte laget av frukten i Midtøsten. Sort morbær ble innført i Storbritannia i det 17. århundre, i håp om at det ville være nyttig i dyrkningen av silkeormer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]