Granateple

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Granateple
Granateple
Vitenskapelig(e)
navn
:
Punica granatum
Norsk(e) navn: granateple
Hører til: granatepler,
Myrtales,
Rosidae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig trolig fra østre Iran eller søndre Afghanistan

Granateple er en frukt som hører til de fruktene som er høyt verdsatt i tropiske områder. Treet tilhører granateplefamilien (Punicaceae) og har det vitenskapelige artsnavnet Punica granatum. Til tross for navnet er ikke granateplet i slekt med eplet.

Granateple

Granatepler er rødlige frukter som vokser på hovedsakelig små trær. På avstand kan de ha en viss likhet med epler. Imidlertid har fruktene et hardt skall og er utstyrt med en rosett. Frukten er fylt med mange små frø som er omgitt av røde, saftige kjerner. Disse kjernene har en syrlig smak. Blomstene er rødoransje og har fra gammelt av blitt brukt til utvinning av en saft som har vært brukt i medisinske formål.

Den beste måten å få ut alle kjernene på, er å skjære av toppen og bunnen av skallet. Videre skjærer man med en kniv forsiktig i skallet, fra topp til bunn på begge sider. Da er det enkelt å brekke frukten i to deler, og ingen av kjernene ødelegges.

Granatepler brukes også i produksjonen av Campari.

Granateplene har vært en viktig nytteplante siden oldtiden. Frukten nevnes i Bibelen både som noe som fantes i Egypt og som en av velsignelsene i det forjettede land. En del av utsmykningen i tempelet var formet som granatepler, og likedan deler av yppersteprestens kledning.

I en tradisjon har også frukten blitt sett på som hellig fordi den visstnok inneholdt det samme antall frø som antall lover i Moseloven, altså 613.

I hinduismen er granateple én av de hellige tre fruktene ved siden av fersken og sitron.[trenger referanse]

I buddhismen regnes granatepler som en av de tre «velsignede frukter», de to andre er fersken og sitron. I flere gamle fruktbarhetskulter har også frukten spilt en rolle.

Den spanske byen Granada er oppkalt etter denne frukten.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]