Påfuglbusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Påfuglbusk
eksemplar i en belgisk park
eksemplar i en belgisk park
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parrotia persica
(DC.) C.A.Mey.
Norsk(e) navn: påfuglbusk
Hører til: trollhasselfamilien,
Saxifragales,
egentlige tofrøbladete planter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Iran, Aserbajdsjan

Påfuglbusk er en stor busk, eller lite løvtre i trollhasselfamilien. Den vokser vilt ved sørkysten av Det kaspiske hav i Nord-Iran og Aserbajdsjan der den på de våte åssidene danner skoger sammen med agnbøk. I disse skogene er treet opprett i vekstform og blir mer enn 20 m høyt. Høstfargene får den der i desember–januar.

På grunn av den eiendommelige barken, og de sterke høstfargene blir busken i mange land plantet i parker og hager. Akkurat som mange andre arter i trollhasselfamilien blomster den på bar kvist på slutten av vinteren. Blomstene har ikke kronblad, men pollenbærerne er sterkt røde og 1,5 cm lange. Arten er også plantet i Norge, men blir lett frostskadet.

Den er en del av den eiendommelige hyrkanske floraen i dette området. Andre treslag som er endemiske for området, er blant annet kastanjebladeik (Quercus castaneifolia), Acer velutinum, Gleditsia caspica og Albizia julibrissin. I tertiær var Parrotia vanlig i Europa helt nord til Svalbard, men den forsvant da klimaet ble kaldere og tørrere. I Holstein-mellomistiden dukket påfuglbusken igjen opp i Europa sammen med Zelkova og Pterocarya.

Påfuglbusk ble inntil nylig regnet som den eneste nålevende arten i slekten Parrotia, men slekten omfatter nå også den kinesiske Parrotia subaequalis, som tidligere ble regnet til Hamamelis eller Shaniodendron.

Det vitenskapelige navnet Parrotia er en hyllest til den baltisk-tyske oppdagelsesreisende Friedrich Parrot og har ingen sammenheng med papegøyer.

Planting av påfuglbusken i Norge[rediger | rediger kilde]

Den har ingen spesielle krav til jordsmonnet, men trivest best i fuktig, men veldrenert jord og den foretrekker et voksested i full sol for da vil den få best farger. I kultur utvikler dette løvfellende treet vanligvis en krone med utbredde grener på en kort, tykk, flekket stamme så det krever derfor godt med plass for sin utvikling. Om høsten skifter de dypgrønne bladene til flammende skarlagensrødt og gull så ett stort eksemplar presenterer da et overveldende syn. I Norge kan det plantes i de mildeste kyststrøk. Vinterskades på Østlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]