Soga om Eirik Viking (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soga om Eirik Viking
orig. Erik the Viking
Generell informasjon
Utgivelsesår1989
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Eksterne lenker

Soga om Eirik Viking (orig. Erik the Viking) er en britisk fantasy-komedie fra 1989 regissert av Terry Jones. Filmen handler om vikingen Erik (Tim Robbins), som legger ut på en reise til Åsgard for å forhindre Ragnarok. Filmen fortelles i en stil som ligner litt på Monty Python-filmene, men var i stor grad basert på norrøn mytologi.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I filmens åpningsscene oppdager Erik (spilt av Tim Robbins) en ung viking, at han ikke liker å være med på voldtekt eller plyndring slik som mange av de andre vikingene. Han sliter også med stor skyldfølelse etter dødsfallet til Helga (spilt av Samantha Bond) en uskyldig kvinne. Erik får vite fra den vise kvinnen Freya (spilt av Eartha Kitt) at ulven Fenrir har svelget solen, og dette har kastet verden inn i Ragnarok. Erik bestemmer seg for å reise til Åsgard, for å be de norrøne gudene om å få slutt på Ragnarök. Freya informerer ham om at for å gjøre dette, må Erik først finne igjen Gjallarhorn som viss nok skal befinne seg på den mystiske øya Brasil. Erik reiser ut sammen med et mannskap i alle aldersgrupper og yrker fra landsbyen hans, inkludert Harald (spilt av Freddie Jones) en kristen misjonær.

En smed ved navn Keitel blir overtalt av lærlingen sin Loki til å i all hemmelighet å motsette seg Eriks planer, ettersom varig fred kan føre til at ingen lenger kommer til å kjøpe Keitels sverd, rustninger eller annet utstyr. Keitel slutter seg til Eriks mannskap for å sabotere Eriks planer. I mellomtiden sniker Loke seg ut for å informere Halvdan Svarte, en lokal krigsherre som er bekymret for at fred også kan bety slutten på hans regjeringstid. Halvdan og hans mannskap setter derfor seil i jakten på Erik. Når de ankommer øya Brasil, blir Erik og mannskapet overrasket over å oppdage et solfylt områdene hvor menneskene, som kler seg som de gamle grekere, er ekstremt vennlige og gjestfrie. Erik forelsker seg umiddelbart i øyas prinsesse Aud (spilt av Imogen Stubbs) datter av kong Arnulf. Under et av deres romantiske møter må Erik gjemme seg fra kong Arnulf, ved å bruke Auds magiske kappe som gjør bæreren usynlig.

Aud advarer vikingene om at dersom blod noensinne skylles over øya deres, kommer hele øya til å synke under bølgene. Erik og hans mannskap forsvarer deretter øya mot Halvans skip. Loke blir funnet om bord på dette skipet, og later som om han har sneket seg om bord for å sabotere skipet. I takknemlighet for at Erik har reddet området, presenterer kong Arnulf ham for det magiske hornet - som er mye større enn Erik hadde forestilt seg. Men Loki stjeler imidlertid hornets munnstykke om natten. Uten dette munnstykke kan ikke hornet høres, og han overtaler Keitel til å kaste hele hornet på sjøen. Snorri, en av Eriks menn, blir vitne til dette - og Loke dreper ham. En eneste dråpe av mannens blod faller fra Lokis dolk, og dette utløser et gigantisk jordskjelv som får hele øya til å synke i havet.

Eriks mannskap, sammen med Aud, forbereder seg på å rømme med skipet deres med hornet trygt om bord. Men Arnulf nekter å bli med dem, og benekter at øya synker i samme øyeblikk som han og resten av øyboerne havner under bølgene. Aud, som var vitne til drapet på Snorri og klarte å få tak i munnstykket igjen, spiller av den aller første tonen på hornet. Skipet drives fremover kanten av den flate jordkloden og ut i verdensrommet, og hviler på Asgards plan. Erik spiller den andre tonen av hornet, for å vekke de norrøne gudene. Han og mannskapet hans kan deretter bestige en sti laget av stjerner for å nærme seg den store salen i Valhall. Erik og mannskapet møter gamle venner og fiender som tidligere ble drept i kamp.

Men Gudene har ingen interesse av å svare på menneskehetens bønner om hjelp. I mellomtiden ser ikke misjonæren Harald verken Valhalla, spøkelser eller noen av de norrøne gudene. Han passerer uhåndgripelig gjennom veggene på grunn av sin tro på kristendommen. Odin overtaler Fenrir til å spytte ut solen igjen. Men han forteller Erik at slutten på Ragnarök aldri kommer til å bringe varig fred på jorden. Odin informerer deretter Erik om at han og mannskapet hans verken kan vende hjem - men at at heller ikke kan bli værende i Valhalla, fordi de aldri har blitt drept i kamp. I stedet bestemmer Odin at alle sammen skal kastes i den brennende gropen som fører til Hel.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]