Brasil (mytisk øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hy-Brasil vist i forhold til Irland på et kart av Abraham Ortelius (1572)

Brasil, også kjent som Hy-Brasil eller andre variasjoner som Hy Breasil, Hy Breasail, Hy Breasal og Hy Brazil, er en fantomøy sagt å ligge i Atlanterhavet[1] vest for Irland. Irsk mytologi beskriver den som dekket i tåke bortsett fra en dag hvert syvende år, da den ble synlig, men fortsatt ikke kunne nås.

Navnets etymologi[rediger | rediger kilde]

Etymologien til Brasil og Hy-Brasil er ukjent, men i irsk tradisjon tenkes det å komme fra irsk Uí Breasail (som betyr «etterkommere (klan) av Breasal»), en av de historiske klanene i Nordøst-Irland. Sammenlign gammelirsk: Í: «øy»; bres: «skjønnhet», «verdi», «stor», «mektig».[2]

På tross av likheten har den moderne staten Brasils navn ingen tilknytning til de mytiske øyene. Det søramerikanske landet ble først døpt Ilha de Vera Cruz («Det sanne kors' øy») og senere Terra de Santa Cruz («Det hellige kors' land») av portugisiske seilere som oppdaget landet. Etter noen tiår begynte det å kalles «Brasil» grunnet utnyttelse av det frittvoksende brasiltreet, den eneste daværende eksporten. På portugisisk blir brasiltre kalt pau-brasil, der ordet brasil ofte gis etymologien «rød som glo», fra latin brasa («glo») og suffikset -il (fra -iculum eller -ilium).[3][4][5]

Opptreden på kart[rediger | rediger kilde]

Sjøkart avbilder en øy kalt «Bracile», vest for Irland i Atlanterhavet, så langt tilbake som 1325, i et portolankart laget av Angelino Dulcert. Senere dukket det opp som Insula de Brasil i et venetiansk kart laget av Andrea Bianco (1436), knyttet til en av de større øyene i en øygruppe i Atlanteren. Dette ble i en periode identifisert med den moderne øya Terceira i Azorene.

Et katalansk kart fra omtrent 1480 merker to øyer «Illa de brasil», én sørvest for Irland (hvor den mytiske øya angivelig lå) og én sør for «Illa verde», det vil si Grønland.

På kart blir øya vist som avrundet, ofte med et sentralt stred eller en elv rennende østvest gjennom øyas diameter. På tross av flere feilslåtte forsøk på å finne den var den å se på mange kart, sydvest for Galway Bay, fram til 1865, hvor den innen den tid ble kalt Brasil Rock.

Søk etter øya[rediger | rediger kilde]

Ekspedisjoner la fra Bristol i 1480 og 1481 for å søke etter øya; et brev skrevet av Pedro de Ayala, kort tid etter John Cabots hjemkomst fra hans ekspedisjon i 1497, rapporterer at landet funnet av Cabot hadde «blitt oppdaget tidligere av menn fra Bristol som fant Brasil»[6]

Hy-Brasil har også blitt identifisert som Porcupine Bank, en sandgrunne i Atlanterhavet, omtrent 200 kilometer fra Irland[7] og oppdaget i 1862. Så tidlig som 1870 ble en avhandling lest for Det geologiske samfunn i Irland, som la frem denne identifikasjonen.[8] Dette forslaget har siden dukket opp mer enn én gang, som i en utgave av Notes and Queries fra 1883[9] og i forskjellige publikasjoner fra 1900-tallet, hvorav en av de nyeste er Graham Hancocks bok Underworld: The Mysterious Origins of Civilization.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chisholm, Hugh, ed. (1911). «Brazil (island)». Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
  2. ^ «Hy Brasil» A Dictionary of Celtic Mythology. James McKillop.University Press, 1998.
  3. ^ CNRTL – Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales
  4. ^ Michaelis – Moderno Dicionário da Língua Portuguesa
  5. ^ iDicionário Aulete Arkivert 29. februar 2012 hos Wayback Machine.
  6. ^ Seaver, K.A. (1995) The Frozen Echo, Stanford University Press, s. 212 ISBN 0-8047-3161-6
  7. ^ Velasco, Francisco; Jorge Landa; Joaquín Barrado; Marian Blanco (2008). «Distribution, abundance, and growth of anglerfish (Lophius piscatorius) on the Porcupine Bank (west of Ireland)». ICES Journal of Marine Science. 65 (7). doi:10.1093/icesjms/fsn130. Besøkt 18. november 2010. 
  8. ^ Winsor, Justin (1889). Narrative and critical history of America (Volume 01). Houghton, Mifflin and Company. s. 51. 
  9. ^ Frazer, W. (desember 1883), «O'Brazile or Hy Brazile», Notes and Queries s6-VIII: 475, http://books.google.co.uk/books?ct=result&id=sc7fAAAAMAAJ&dq=brasil+%22porcupine+bank&q=porcupine+bank#search_anchor 

Litteratur[rediger | rediger kilde]