Slovenske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Slovenske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Sloveniarevers. Slovenia tok i bruk euro 1. januar 2007, til erstatning for tolar.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unions offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroen utgjøres av mynt, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Nasjonale motiver[rediger | rediger kilde]

Alle slovenske euromynter prydes av ulike motiver. De slovenske myntene var også de første som ble preget med det nye designet på den felles forsiden. 1-centmynten viser en stork, 2-centmynten «prinsens sten», 5-centmynten Ivan Grohars maleri The Sower, 10-centmynten Jože Plečniks idé for et nytt slovensk parlament, 20-centmynten av lipizzaner, 50-centmynten av Slovenias høyeste fjell Triglav, 1-euromynten av Primož Trubar og til slutt 2-euromynten som viser France Prešeren. På alle slovenske euromynter står det Sloveniaslovensk og en tekst som forklarer hva myntens motiv er samt det årstall da mynten ble preget.

Slovenias gamle valuta, den slovenske tolaren, kan veksles inn hos landets sentralbank frem til 31. desember 2016 for mynt, ubegrenset tid for sedler.[1]

Slovenia har preget én serie mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Exchanging national cash». Den europeiske sentralbanken. Arkivert fra originalen 15. august 2004. Besøkt 30. juni 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]