Hopp til innhold

Maltesiske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Maltesiske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Maltarevers. Malta tok i bruk euro 1. januar 2008, til erstatning for maltesisk lire.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Nasjonale motiver[rediger | rediger kilde]

De maltesiske euromyntene er preget i tre ulike design. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, viser Mnajdratempelet. 10-, 20- og 50-centmynten viser Maltas riksvåpen, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, avbilder et malteserkors. På alle maltesiske euromynter står landet navn, MALTA, på både maltesisk og engelsk, samt det årstallet da mynten er preget. 2-euromynten har som kantpreging sifrene 2 og malteserkorset gjentatt 6 ganger om hverandre.

Malta har preget én serie mynter.

Innveksling[rediger | rediger kilde]

Maltas gamla valuta, liren, kan veksles inn hos landets sentralbank frem til 1. februar 2010 for mynt og 31. desember 2018 for sedler.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata