Sanmarinske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Sanmarinske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for San Marinorevers. San Marino har fått anledning til å utstede euromynter, selv om landet ikke er medlem i EU.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Sanmarinske motiver[rediger | rediger kilde]

Alle sanmarinske euromynter prydes av ulike motiver. 1-centmynten viser det tredje tårnet (Il Montale), 2-centmynten har frihetsstatuen, 5-centmynten har det første tårnet (La Guaita), 10-centmynten San Marinos basilika, 20-centmynten har et portrett av St Marinus (San Marinos grunnlegger) og 50-centmynten av de tre tårnene La Guaita, La Cesta og Il Montale. De høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, avbilder San Marinos riksvåpen og San Marinos regjeringsbygg. Dessuten har alle myntene EUs tolv stjerner, årstallet de er preget samt teksten San Marino.

San Marino får bare utgi en mindre mengde mynter (til en verdi av 1,9 millioner euro). Dette gjør dem relativt ettertraktet som samlermynt og de brukes ikke mye som betalingsmiddel. San Marino har en separat valutaavtale med EU.[1]

San Marino har preget én serie mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Agreements on monetary relations (Monaco, San Marino, the Vatican and Andorra». SCADPlus. Arkivert fra originalen 23. desember 2008. Besøkt 1. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]