Monegaskiske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Monegaskiske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Monacorevers. Monaco har fått anledning til å utstede euromynter, selv om landet ikke er medlem i EU.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Monacos nasjonale motiver[rediger | rediger kilde]

Monacos første serie hadde fire ulike design. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, bar Monacos riksvåpen. 10-, 20- og 50-centmynten hadde Monacos segl, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, hadde bilder av fyrstene Rainier III og Albert II. Den første serien ble preget mellom årene 2001 og 2005. Monacos andre serie ble preget i tre ulike design. Anledningen for at Monaco begynte å prege en ny serie var at landets regent, Rainier III av Monaco, døde i 2005. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, endret ikke design. 10-, 20- og 50-centmynten fikk derimot nytt, fyrst Alberts monogram, og de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, begge prydes av fyrst Albert. Den nye serien ble satt i produksjon i 2006, da fyrst Albert II etterfulgte Rainier III som statsoverhode.

Alla mynter, uansett serie, har også av pregingsårstallet og teksten MONACO. Til forskjell fra mange andre eurolands 2-euromynt har de monegaskiske ingen kanttekst, kun sifrene to og en stjerna, som gjentas seks ganger. Monaco har en separat valutaavtale med EU.[1]

I tillegg til de to myntseriene har Monaco også preget en versjon av 2 euro minnemynten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Agreements on monetary relations (Monaco, San Marino, the Vatican and Andorra». SCADPlus. Besøkt 1. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]