Latviske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1-euromynt med latvisk motiv
Latvias store riksvåpen på 50-centmynt

Latviske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Latviarevers. Latvia tok i bruk euro 1. januar 2014.

Utforming[rediger | rediger kilde]

De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromyntene har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstatene som benytter euro. Hver medlemsstat har således ett eller flere symboler som er unike for landet.

De latviske euromyntene har fire ulike design. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten viser Latvias lille riksvåpen, 10-, 20- og 50-centmynten det store riksvåpenet, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, har et kvinnehode. Centmyntenes revers er formgitt av Laimonis Šēnbergs, mens Guntars Sietiņš er ansvarlig for eurovalørene. Myntene er preget av Staatliche Münzen Baden-Württemberg i Stuttgart i Tyskland.[1]

De to høyeste valørene har som motiv et kvinnehode, Milda, en personifikasjon av Latvia. Samme motiv er tidligere benyttet på latvisk mynt og har blitt et frihets- og nasjonalsymbol. Kvinnehodet, tegnet av kunstneren Rihards Zariņš, ble første gang benyttet på sølvmynt i 1929.[2] Kvinneskikkelsen i Frihetsmonumentet i Riga kalles også Milda.

Fra lats til euro[rediger | rediger kilde]

Latvia slutter seg til eurosonen den 1. januar 2014. Euroen erstattet da latvisk lats, med en vekslingskurs på 0,702804 latviske lats for én euro.[3] Veksling av lats mot euro finner sted til 30. juni 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Latvia begins minting euro coins»[død lenke], Latvias bank, 31. juli 2013.
  2. ^ Jānis Stradiņš: «The Third Rebirth of the Silver 5-Lats Coin»[død lenke], Latvias bank.
  3. ^ «Latvia (as of 1 January 2014)», Den europeiske sentralbank.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]