Luxembourgske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De forskjellige lands euromynter.

Luxembourgske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Luxembourgrevers.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således ett eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Nasjonalt motiv[rediger | rediger kilde]

De luxembourgske euromyntene er preget i tre ulike design, men alle viser et portrett av storhertugen Henri av Luxemburg, teksten Lëtzebuerg samt de tolv EU-stjernene. Årstallet på de luxembourgske myntene viser myntens utgave, til forskjell fra andre euromynter der årstallet er pregingsåret og ikke utgivningsåret.

Luxembourgs gamle valuta, den luxembourgske francen, kan veksles inn hos landets sentralbank i ubegrenset tid, men dette gjelder kun sedler. Mynter kan ikke lengre veksles inn.[1]

Luxembourg har preget en serie mynter og seks versjoner av 2-euro jubileumsmynt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]