Kypriotiske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De forskjellige lands euromynter.

Kypriotiske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Kyprosrevers.

Nasjonale motiver[rediger | rediger kilde]

De kypriotiske euromyntene er euromynter som kan brukes i alle EU-land, men som er preget med kypriotiske motiver.

De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

De kypriotiske euromyntene er preget i tre ulike design. De laveste valøren, 1-, 2- og 5-centmynten, har bilder av to mouflonsauer. 10-, 20- og 50-centmynten viser Kyreniaskipet, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, har en avbildning av Pomosikonet. Hvert motiv representerer dessuten noe kypriotisk; Pomosfiguren kulturen, Kyreniaskipet havet og mouflonsauen naturen. På alle kypriotiske euromynter står det Kypros på både gresk (ΚΥΠΡΟΣ) og tyrkisk (KIBRIS), samt det årstallet da mynten ble preget.

Kypros' gamla valuta, det kypriotiske pundet, kan veksles inn hos landets sentralbank fram til 31. desember 2009 for mynt og 31. desember 2017 for sedler.[1]

Kypros har preget én serie mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Exchanging national cash». Europeiska centralbanken. Arkivert fra originalen 15. august 2004. Besøkt 30. juni 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.