Greske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De forskjellige lands euromynter.

Greske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Hellasrevers.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Greske motiver[rediger | rediger kilde]

Alle de greske euromyntene prydes av ulike motiver og Georgios Stamatopoulos har formgitt dem alle. De mindre valørene avbilder greske fartøy: 1-centmynten viser en modell av et velutviklet athensk fartøy, 2-centmynten et fartøy som ble brukt under Hellas' selvstendighetskrig (1821-27) og 5-centmynten av et moderne lastefartøy for åpent hav. 10-, 20- og 50-centmyntene viser berømte grekere: 10-centmynten viser Rigas Velestinlis-Feros (1757-1798), 20-centmynten Ioannis Capodistras (1776-1831) og 50-centmynten Eleftherios Venizelos (1864-1936). 1- og 2-euromynten har gresk historie og mytologi som tema: 1-euromynten viser bilde av en ugle med utspring fra en firedrakmemynt fra 500-tallet f.Kr. og 2-euromynten forestiller en mosaikktavle fra 200-tallet i Sparta; ifølge gresk mytologi har Zeus tatt en formen til en okse og røvet bort jomfruen Europa. De greske 2-euromyntene har dessuten en tekst på kanten: Ελληνική Δημοκρατία (Ellinikí Dimokratía, den greske republikken). Samtlige greske euromynter prydes også av EUs tolv stjerner og den greske riksbankens symbol, samt det årstall mynten er preget.

Til forskjell fra alle andre euroland har Hellas valgt å ikke kalle euroens mindre enhet cent, men lepton (λεπτον; flertall lepta, λεπτα). Euro skrives ΕΥΡΩ i Hellas, noe som står på 1- og 2-euromyntene. Sedler i den gamle valutaen, drakmer, kan veksles inn frem til 1. mars 2012.[1]

Hellas har preget én serie mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]