Vatikanske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Vatikanske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Vatikanstatenrevers. Vatikanstaten har fått anledning til å utstede euromynter, selv om landet ikke er medlem i EU.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. Vatikanstaten er ikke medlem i EU, og regnes dermed ikke som medlem av eurosonen, men de har likevel innført euro med godkjennelse fra EU.

De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Vatikanstaten myntmotiver[rediger | rediger kilde]

Vatikanstaten har preget fire ulike serier. Den første serien viser et portrett av pave Johannes Paul II. Da Johannes Paul II døde tidlig i april 2005 begynte Vatikanstaten å prege en ny serie mynter. Den andre serien viser camerlengoens riksvåpen, som er en markering av den da ledige pavestolen. Da Vatikanstaten så fikk en ny pave i midten av april 2005 ga man ut en tredje serie, denne gang med portrettet av den nye paven Benedikt XVI. I 2014 begynte utgivelsen av mynter med portrett av pave Frans.[1]

Alle mynter, uansett serie, viser også av pregingsårstallet og teksten CITTÀ DEL VATICANO. Til forskjell fra mange andre eurolands 2-euromynt har de vatikanske ingen kanttekst, kun sifrene to og en stjerne, som gjentas seks ganger.

Vatikanstaten får kun prege en mindre mengde mynter (til en verdi av en million euro). Dette gjør dem relativt ettertraktet som samlemynt og de brukes lite som betalingsmiddel. Vatikanstaten har en separat valutaavtale med EU.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vatican - European Commission». ec.europa.eu (engelsk). Besøkt 21. januar 2017. 
  2. ^ «Agreements on monetary relations (Monaco, San Marino, the Vatican and Andorra». SCADPlus. Arkivert fra originalen 23. desember 2008. Besøkt 1. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]