Tyske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Tyske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Tysklandrevers.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

Tysklands myntmotiver[rediger | rediger kilde]

De tyske euromyntene har tre ulike design. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, avbilder et eikeblad. 10-, 20- og 50-centmynten har Brandenburger Tor på den nasjonale siden, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, viser den tyske våpenørnen. Alle myntene viser EUs tolv stjerner samt det årstallet mynten ble preget. De tyske 2 euromyntene har dessuten en tekst på kanten: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT, som betyr Enighet og rettferdighet og frihet og er Tysklands nasjonalmotto.

Tysklands gamle valuta, den tyske marken, kan veksles inn hos landets sentralbank til ubegrenset tid.[1]

Tyskland har preget én serie mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata