Slovakiske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forskjellige lands euromynter.

Slovakiske euromynter er sirkulasjonsmynt av Den europeiske unions valuta euro med nasjonalt motiv for Slovakiarevers. Slovakia tok i bruk euro 1. januar 2009, til erstatning for koruna.

Euro[rediger | rediger kilde]

Euro (€) er Den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter. Se artikkelen om eurosonen, for mer informasjon om eurosonens utvidelse.

Nasjonale motiver[rediger | rediger kilde]

De slovakiske euromyntene har av tre ulike utformninger. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, viser fjelltoppen Kriváň og er utformet av Drahomír Zobek. 10-, 20- og 50-centmynten viser Bratislavas slott og er utformet av Ján Černaj og Pavol Károly, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, bærer Slovakias riksvåpen og er utformet av Ivan Řehák. På alle slovakiske euromynter står det Slovakia på slovakisk (Slovensko) samt det årstall mynten preges.

Slovakia sluttet seg til eurosonen 1. januar 2009, etter at eurolandenes finansministre ga grønt lys.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Slovakien får klartecken för euro». E24.se. Besøkt 1. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata