Sjimpanser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sjimpanser
Sjimpanser
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pan
Oken, 1816
Norsk(e) navn: sjimpanser
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Menneskeaper
Antall arter: 2
Habitat: skog
Utbredelse: Vest- og Sentral-Afrika
Arter:

Sjimpanser er menneskeaper og menneskets nærmeste slektninger. Den mest kjente arten, sjimpansen, bor i områder med skog og savanner i Vest- og Sentral-Afrika. Den andre arten kalles bonobo eller dvergsjimpanse. Utbredelsesgrensen mellom disse to går ved Kongoelven.

Sjimpansen (Pan troglodytes)[rediger | rediger kilde]

Den vanlige sjimpansen kan bli opptil 30–50 kg tung, men betydelig mer i fangenskap. Hannen blir opptil 160 cm høye, mens hunnen blir opptil 130 cm. Huden i ansiktet er hvitt. Armlengden er ca. halvparten av kroppslengden. Sjimpansene lever sammen i flokker fra 2 til 80 individer. Flokkens revir er i skogsområder på mellom 10 og 50 km², mens det i mer åpent terreng er på mellom 200 og 400 km².[1]

Sjimpansens svangerskap varer i sju måneder, og ungen blir brystfødd av moren i fire år. En unge kan bli hos moren i opptil ti år, men moren parer seg når den yngste ungen er omtrent tre år gammel[1].

Sjimpansers levealder er opptil 40-45 år.

Sjimpanser spiser både andre dyr, planter og frukter.

Dvergsjimpansen (Pan paniscus)[rediger | rediger kilde]

Dvergsjimpansen eller bonoboen blir sjelden over 40 kg tung og 85 cm lang. Proporsjonalt sett er dvergsjimpansens armer lenger enn den vanlige sjimpansens. Dvergsjimpansens ansiktshud er svart og ørene er forholdsvis små i forhold til den ordinære sjimpansen.

En bonobo går gravid i overkant av sju måneder, og ungen blir ammet av moren i fem år.

Bonoboer bor sammen i flokker fra 30 til 80 individer. De holder som regel til i trærne. Ofte blir apeflokker styrt av hanner, men i dvergsjimpansens tilfelle er samfunnet egalitært, det vil si at hunner ikke er underordnet hannene, og til tider dominerer. Dvergsjimpansen er også det eneste kjente dyret der man har observert 100 % biseksualitet, og alle individer har sex med andre av både sitt eget og det motsatte kjønn livet ut.[2] Ulikt andre menneskeaper blir konflikter blant dvergsjimpanser ofte løst med sex i stedet for vold.

I motsetning til de vanlige sjimpansene er dvergsjimpansens kosthold stort sett vegetarisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vår fantastiske verden, Skandinavisk Presse 1990
  2. ^ Vogt, Yngve (27. september 2006). «1500 dyrearter praktiserer homsesex». Apollon. Besøkt 22. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]