Vestgorilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestgorilla
Vestgorilla
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gorilla gorilla
Savage, 1847
Norsk(e) navn: vestgorilla,
vestlig gorilla,
zairegorilla
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Overfamilie: Menneskeaper
Familie: Store aper
Slekt: Gorillaer
IUCNs rødliste:
ver 3.1
CR - Kritisk truetUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
CR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Vestgorilla
Underarter:

Vestgorilla (Gorilla gorilla) er én av to arter i slekten gorillaer (Gorilla), som tilhører familien store aper. Arten er den fysisk største av gorillaene.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Vestgorillaer er utbredt i det nordvestre Sentral-Afrika og er utrydningstruet på grunn av ulovlig handel, krypskytteri og overbefolkning. Den lever i små, stabile flokker på 3–20 individer. Det er sterke bånd mellom sølvryggen (den dominante hannen), hunnene og ungene deres. Vestgorillaen kommuniserer med et vidt spekter av ansiktsuttrykk, kroppsbevegelser og lyder, som klynking, grynting, fornøyd brumming og varselbjeffing. Hjemområdet deres er 800–1 800 ha og overlapper med naboflokkenes. Den forsvares ikke aktivt. Hunnen føder èn unge etter 8,½ måneder. Den klamrer seg til morens buk i 4–6 måneder og rir deretter på ryggen eller skuldrene hennes. Ungen eter plantekost etter 4 måneder og blir avvent etter 3 år.

Vestgorillaene er dagaktive og lever i skog, der de eter frukt, blader, stilker og frø så vel som enkelte termitter og andre smådyr. Om natta bøyer de kvister og greiner til et reir der de sover.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Hodeskal av gorilla
Zairegorilla
  • Lengde: 1,3–1,9 m
  • Vekt: 68–200 kg

Artsinndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Vern[rediger | rediger kilde]

Den største trusselen mot zairegorillaen og generelt alle arter i familien er svedjebruk og krypskytteri. Den jages for kjøttet og til trofeer og suvenirer. Nesten alle gorillaer i dyrehager er zairegorillaer. Det blir sjeldent gjort forsøk på å gjeninnføre individer som er oppfostret i fangenskap til naturen. Delvis på grunn av gorillaens komplekse, fast sammenknyttede liv. I stedet prioteres vern av biotoper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]