Al-Jazeera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Al Jazeera»)
Al-Jazeera
Lansert1. november 1996
LandQatar
HovedkvarterDoha
Eid avAl Jazeera Media Network
Nettstedwww.aljazeera.com (en)
www.aljazeera.net (ar)
chinese.aljazeera.net (zh)
aljazeera.com.tr (tr)

Den amerikanske admiralen Mike Mullen blir intervjuet av Al-Jazeeras Abderrahim Foukara i studioet i Washington, D.C. i USA 3. desember 2009. Mullen forklarer hvorfor ytterligere 30 000 amerikanske soldater sendes til krigen i Afghanistan.
Nyhetsinnslag fra den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera 4. februar 2009 om lokale fiskere som rammes av den israelske blokaden av palestinerne på Gazastripen.

Al-Jazeera (arabisk: الجزيرة al-Ǧazīrä, norsk: øya) er en arabisk TV-kanal og et mediehus som eies av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation, og har hovedsete i hovedstaden Doha. Selskapet begynte i 1996 som en tv-stasjon med arabiske nyheter. Seinere kom internasjonale nyheter til. I tillegg til den nyhetsbaserte hovedkanalen har Al-Jazeera i dag spesialiserte kanaler for barn, sport m.m. Al Jazeera English har siden 2006 sendt blant annet arabiske nyheter på engelsk til hele verden via satellitt.

Al-Jazeera har nyhetsavdelinger i Doha, Kuala Lumpur, London og Washington D.C., og 42 lokalkontorer med korrespondenter og nyhetsbyråer over hele verden. På verdensbasis har stasjonen nå et seertall på rundt 50 millioner, som er på høyde med BBC. Selskapet har også en nettside med nyheter og analyser.

Al-Jazeera er den eneste politisk uavhengige TV-stasjonen i Midtøsten.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble startet i 1996 med en startkapital på 150 millioner dollar fra emiren i Qatar, en stat. Målet var at Al-Jazeera skulle få nok reklameinntekter til å gå i overskudd innen 2001; det skjedde ikke, og emiren har fortsatt å subsidiere selskapet (30 millioner dollar i 2004). I år 2000 utgjorde reklameinntekter 40% av selskapets inntekter.

TV-kanalen ble kjent i store deler av verden etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, da den kringkastet flere videoer med terroristen Osama bin Laden og andre al-Qaida-ledere.

Al Jazeera English[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Al Jazeera English

I 2006 startet Al Jazeera English sendingene, som en engelskspråklig søsterkanal til Al-Jazeera.

Al Jazeera English er en egen kanal med en profil som skiller seg fra den arabiskspråklige Al-Jazeera og hovedsakelig er bemannet med vestlige journalister. Kanalene samarbeider likevel i en viss grad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Deborah Campbell (oktober 2009): The Most Hated Name in News. The Walrus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]