Siméon Denis Poisson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siméon Denis Poisson
Simeon Poisson.jpg
Født21. juni 1781
Pithiviers
Død25. april 1840 (58 år)
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Barn Anne-Denise-Joséphine-Marie Poisson, Marie-Alexandrine Poisson, Simeon Jean Charles Poisson
Utdannet ved École Polytechnique
Doktorgradsveileder Joseph-Louis Lagrange, Pierre-Simon Laplace
Beskjeftigelse matematiker, astronom, fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Société philomathique de Paris
Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
Det franske vitenskapsakademiet
Bureau des longitudes
American Academy of Arts and Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
Det prøyssiske vitenskapsakademiet
Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL
Accademia delle Scienze di Torino
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, Copleymedaljen (1832), 1832, Lalande-prisen (1810)
InstitusjonerÉcole Polytechnique
Bureau des longitudes
Universitetet i Paris, Sorbonne
École spéciale militaire de Saint-Cyr
Fagfeltmatematisk analyse, sannsynlighetsteori, matematikk, mekanikk
Kjent forPoissonfordeling, Poisson regression, Poisson's equation, Poisson process, Poissontalet
Signatur
s signatur

Siméon Denis Poisson (født 21. juni 1781, død 25. april 1840) var en fransk matematiker og fysiker. Han gjorde en rekke viktige oppdagelser i matematikk, og han har fått flere teorier oppkalt etter seg.

Oppvekst og skolegang[rediger | rediger kilde]

Mémoire sur le calcul numerique des integrales définies, 1826

Faren til Siméon Denis var tidligere soldat, og da den franske revolusjon brøt ut i 1789 var han en ivrig støttespiller for de nye politiske tankene. Etter revolusjonen ble faren president i Pithiviers-distriktet, om lag 80 km syd for Paris, og fra denne stillingen fikk han muligheten til å legge forholdene til rette for at sønnen skulle få en sikker framtid.

Det var foreldrenes ønske at Siméon Denis skulle studere medisin og bli kirurg. Siméon Denis hadde en onkel i Fountainebleu som var kirurg, og han ble sendt dit som lærling. Selv om han var et talentfullt barn ble det snart klart at han hverken hadde interesse eller egenskaper som passet for et slikt yrke.

I 1796 ble han sendt tilbake til Fountainebleu, men denne gangen for å studere ved École Centrale. Her ble det snart klart at han hadde et stort talent i matematikk. Lærerne hans i Fountainebleu var så imponert over evnene hans at de overtalte ham til å forsøke seg på opptaksprøven ved École Polytechnique i Paris. Selv om Poisson hadde langt mindre formell utdanning enn de andre som tok denne opptaksprøven, endte han opp som bestemann.

Student og professor ved École Polytechnique[rediger | rediger kilde]

I 1798 startet Poisson studiene i matematikk ved École Polytechnique, og han fant seg snart til rette med studiene. Matematikklærerne hans var Lagrange og Laplace, og de så snart hvilket talent han hadde. Da han var 18 år, skrev Poisson en artikkel som var så god at den vakte oppmerksomheten til Legendre, som også var en av de store matematikerne i Frankrike på denne tiden.

Det siste året Poisson var student ved École Polytechnique skrev han en artikkel om ligningsteori, og denne var så god at han fikk avslutte studiene i 1800 uten å ta avsluttende eksamen. I 1802 ble han ansatt ved École Polytechnique, og i 1806 overtok han det professoratet som Fourier hadde hatt inntil han ble sendt til Napoleon i Grenoble.

I 1808 ble Poisson astronom ved Bureau des Longitudes, i tillegg til det professoratet han hadde ved École Polytechnique, og i løpet av de to neste årene leverte han tre viktige artikler til det franske vitenskapsakademiet.

I tillegg til forskning og undervisning, spilte Poisson etter hvert også en viktig rolle i organiseringen av matematikken i Frankrike. Selv gjorde han en rekke viktige oppdagelser på flere områder innenfor anvendt matematikk. I 1817 giftet han seg med Nancy de Bardi, men de nye kravene som familielivet stilte la ingen demper på arbeidslysten hans. I løpet av sin karriere leverte han mellom 300 og 400 matematiske arbeider, og navnet hans er forbundet med flere sentrale teorier i matematikken.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Poisson – MacTutor History of Mathematics archive