Langhåret whippet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Langhåret whippet
Langhåret whippet
HundetypeMynde, hetshund
OpprinnelseUSA
EgenskaperFamiliehund
Forventet livsløp10-14
StørrelseLiten/middels (10-15 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIIngen! (FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Langhåret whippet er en moderne amerikansk myndevariant av whippet, fremavlet under henvisning til at en slik hundetype kan dokumenteres via malerier og skulpturer helt tilbake til renessansen.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Langhåret, semi-langhåret og vanlig whippet

Arbeidet med å frambringe denne «rasen» har pågått siden 1958 og under henvisning til at andre mynderaser finnes i flere pelsvarianter. Men dette er neppe et godt argument, idet mynder flest stort sett svært liten variasjon i pelstype. Det er snarere et ønske fra en mann om å skape noe nytt og attraktivt, men om man lykkes blir en annen skål.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Langhåret whippet er en meget vakker hund, som på alle måter ligner en whippet med langhåret pels. Den er unektelig derfor mer egnet for våre nordiske klimaforhold. Kroppen er rektangulær i formen og pelsen gjerne «collie-farget» og silkeaktig, men alle farger og kombinasjoner er tillatt. Størrelsen er gjerne en tanke mindre i gjennomsnitt enn vanlig whippet, fordi disse hundene p.g.a. sin lengre pels ikke skal virke større.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er mynder hetsende jakthunder, men denne rasen er først og fremst skapt for bli en god familie- og utstillingshund. Om den får slik godkjenning, vil den også kunne stille i konkurranser i lure coursing og annen hundsport der mynder egner seg.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Langhåret whippet har et lynne og en væremåte som en whippet. En snill og grei hund, som passer utmerket som familiehund.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen anerkjennes ikke som egen rase noen steder i verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]