Sibirstripeekorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sibirstripeekorn
Nomenklatur
Tamias sibiricus
(Laxmann, 1769)
Populærnavn
sibirstripeekorn[1]
(burunduk)
Klassifikasjon
RikeDyr
Rekkeryggstrengdyr
Klassepattedyr
Ordengnagere
Familieekornfamilien
Slektstripeekorn
Økologi
Habitat: marklevende i skog
Utbredelse:

Sibirstripeekorn eller burunduk (Tamias sibiricus) er en ekornart.

Kroppen er 13–17 cm lang og den buskete halen 8–11 cm. På ryggen er det fem svartbrune og fire lyse striper. Den har kinnposer for å samle føde. Et enkelt dyr samler to–seks kilo føde som lagres til vinterbruk. Lagret består av frø, knopper, nøtter og sopp og oppbevares i underjordiske ganger. Arten er stort sett marklevende, men er også dyktig til å klatre i trær.

Sibirstripeekorn er utbredt i taigaen i Sibir og østlige del av europeisk Russland. Vestgrensen for utbredelsen er den samme som for de sibirske bartrærne sibiredelgran og sibirlerk. Arten finnes også lengst nordøst i Kasakhstan, nordlige Mongolia, nordlige og sentrale deler av Kina, Korea og på Sakhalin, Sør-Kurilene og den japanske øya Hokkaido. Kjæledyr som er sluppet løs, har etablert frittlevende populasjoner på den japanske øya Honshu og i Belgia, Tyskland, Nederland, Sveits, Italia og Østerrike.

Arten er den eneste representanten for stripeekorn (Tamias) i Eurasia, men i Nord-Amerika finnes det ca. 24 andre arter. Noen systematikere skiller sibirstripeekornet ut i en egen slekt, Eutamias.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. august 2020. Besøkt 16. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ungt sibirstripeekorn oppe i et tre