Severin Løvenskiold (1743)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Severin Løvenskiold
Født20. mars 1743Rediger på Wikidata
Død25. nov. 1818Rediger på Wikidata (75 år)
EktefelleBenedicta Henrikka Aall
FarHerman Løvenskiold
MorMargrethe Deichman
SøskenBartholomæus Herman Løvenskiold
Herman Leopoldus Løvenskiold
Inger Løvenskiold
Anna Barbara Løvenskiold
Barn
NasjonalitetNorge
GravlagtGjerpen kirke

Severin Løvenskiold (født 20. mars 1743, død 25. november 1818), var en norsk jernverks- og godseier med tittelen kammerherre, som eide bl.a. Fossum i Gjerpen og Bolvik i Solum. Fornavnet hans er også skrevet Søfren eller Søren og etternavnet von Løvenskiold.

Løvenskiold var en av de 41 ledende norske borgere som bidro til å gjøre opprettelsen av Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) mulig gjennom donasjoner.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var gift med Benedicta Henrikka Aall (1756–1813) fra Porsgrunn. Han var sønn av kanselliråd Herman Løvenskiold (1701–1759) (født Leopoldus og med adelsnavn Løvenskiold fra 1739), som eide Fossum og flere andre eiendommer, samt var gift med Margrethe født Deichmann.

Det eksisterer flere malte portretter av Severin og ektefellen, i familiens eie.

Severin og Benedicte Henrica var foreldre til blant andre:

Det finnes idag en lang rekke etterkommere fra disse og etterkommerne har mange forskjellige slektsnavn.

Virksomhet og eiendommer[rediger | rediger kilde]

Kammerherregården, Porsgrunn

Severin Løvenskiold drev en omfattende jernverks-, skogs- og trelastvirksomhet i Grenlandsområdet i Telemark fra sin bygård i Porsgrunn og sentrert rundt eiendommene Fossum og Bolvik. Han kjøpte i 1782 også gården Rafnes i Bamble, sammen med kammerjunker Jacob Løvenskiold, en av hans nevøer. Rafnes ble bygget ut som herregård og senere overtatt av Severins sønn «Fritz».

Severin Løvenskiold kjøpte etter 1787 Kjølnes gård i Porsgrunn, som familien brukte som sommerbolig. Gården ble overtatt av sønnene Niels og «Fritz», som solgte den til svogeren Christian Paus i 1816. Christian Paus hadde en sønn som het Severin (Johan Jacob) Paus, som var lege, som overtok Kjølnes.

Stedene «Kammerherregården» og «Kammerherreløkka» i Porsgrunn er oppkalt etter Severin Løvenskiold som hadde bygården der.