Rafnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rafnes er et industristed og en herregård beliggende ved Frierfjorden i Bamble kommune og en av de opprinnelige gårdene tilhørende tettstedet Herre, Grenlandområdet, nær Porsgrunn. Stedet og gården skrives også Ravnes.

Rafnes gård[rediger | rediger kilde]

Den gamle herregården av tre som lå på stedet, ble bygd for en gren av slekten Løvenskiold i 1780-årene. Gården med tilhørende jord- og skogeiendommer var fra da av eid av denne slekten som solgte eiendommen ca. 1920. Til denne slektsgrenen hørte bl.a. Frederik Løvenskiold og Herman Leopoldus Løvenskiold.

Gårdsbygningen brant ned og det er senere oppført en hovedbygning som er eid av selskaper som drev industri på stedet, nå Inovyn. Tidligere eier av fabrikkene er Norsk Hydro.

Rafnes klorfabrikk[rediger | rediger kilde]

Se også Rafnes industripark

Våtgass fra Nordsjøen er råstoff for petrokjemisk industri, slik som her i Grenlandområdet der Inovyn Norge har en klorfabrikk. Totalinvesteringen i en ny klor-alkalifabrikk er nærmere en milliard kroner. Nå skal den gamle klorfabrikken også moderniseres for 700 millioner kroner, med ferdigstillelse neste år. Utvidelsen av klorproduksjonen på Rafnes gjør Ineos til en stor og pålitelig leverandør i petrokjemimarkedet. Inovyn er integrert i hele verdikjeden fra råstoff til ferdig PVC.