Svigerfamilie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svoger)
Hopp til: navigasjon, søk

Svigerfamilie betegner den del av storfamilien som er tilkommet ved inngifte, altså familierelasjoner som er oppstått ved inngåelse av ekteskap.[1] Uttrykket benyttes ofte også der ekteskap er erstattet av partnerskap eller samboerskap.

Svigerforeldre[rediger | rediger kilde]

En versjon av et kjent synsbedrag eller fiksérbilde som i blant blir kalt «kone og svigermor» spiller på de diskriminerende klisjeene om lite attraktive eldre kvinner og usympatiske svigermødre. Karikaturen kan tolkes som profilen av en vakker, ung kvinne eller en gammel kvinne med stor nese og hake. Vitsetegning fra det amerikanske vittighetsbladet Puck 1915.

Svigermor og svigerfar er (ut fra ditt ståsted) din ektefelles foreldre. Svigermødre, og særlig brudens mor, har i populærkulturen ofte og urettferdig blitt tillagt usympatiske trekk. Årsaken til dette kan ligge i den historiske rolle mødre har hatt i å beskytte og lære opp sine døtre, og i de potensielle generasjonskonflikter som kan oppstå på det grunnlaget. Svigerfedre har i større grad gått fri for slike mytiske oppfatninger.

Svigersøsken[rediger | rediger kilde]

Uttrykkene svoger og svigerinne har flere betydningsvarianter. Din svigerinne kan enten være din ektefelles søster, eller hun kan være gift med en av dine søsken, eller hun kan være gift med din ektefelles søsken. Tilsvarende for svoger, uttrykket kan bety din ektefelles bror, eller ektefelle av søsken, eller han kan være gift med din ektefelles søsken. Som følge av partnerskapslovene kan det forekomme andre konstellasjoner, uansett benyttes svoger om en slik mannlig inngiftet slektning, og svigerinne om en kvinnelig. Alternativt til ordene svoger og svigerinne benyttes av og til svigerbror og svigersøster.

Svigerbarn[rediger | rediger kilde]

Dine barns ektefeller omtales som svigersønn eller svigerdatter.

Andre[rediger | rediger kilde]

Besteforeldregenerasjonen har vanligvis ikke slike betegnelser, men unntaksvis, lokalt eller tradisjonelt, kan svigerforeldrenes mødre og fedre omtales som værmor og værfar, eventuelt godmor og godfar (disse må ikke forveksles med gudmor og gudfar). Andre steder er godmor og godfar synonymuttrykk for bestemor og bestefar.

Fjernere slektninger som ektefellens onkler, tanter, fettere og kusiner har ingen kjente betegnelser i denne sammenhengen. Det finnes heller ikke egne uttrykk for barnebarns ektefeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sviger-». Store norske leksikon. Besøkt 22. november 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]