Ulefos Jernværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ovn laget ved jernverket - nå i Skarsvåg kirke, Nordkapp

Ulefos Jernværk er et jernstøperi som ble grunnlagt i 1657. Bedriften er en av Europas eldste industribedrifter. Ulefos Jernværk har produsert jernovner siden tidlig på 1700-tallet, men har siden tidlig på 1950-tallet spesialisert seg på å produsere kumlokk og annet gategods.

Ulefos Jernværk ligger på Ulefoss i Nome kommune i Telemark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Holden Jernværk, fra 1800-tallet kalt Ulefos Jernværk, ble grunnlagt av riksadmiral Ove Gjedde og lensherren Preben von Ahnen. Ulefos Jernværk har deretter hatt mange eiere, bl.a. slekten Løvenskiold i perioden 1726-1833. Verket og eiendommene ble i 1835 kjøpt av Diderik von Cappelen fra Skien og har siden vært eid av hans etterkommere i familien Cappelen. Sammen med jernverket hører bl.a. Holden hovedgård, kraftverk samt omfattende landbruks- og skogeiendommer.

Oppdagelsen i 1652 av jernmalm på Fen ved Norsjø, 2,5 km fra Ulefoss, var foranledningen til opprettelsen av Ulefos Jernværk. Ulefoss hadde de nødvendige forutsetninger, nemlig vannfall og god tilgang på trekull i de omkringliggende områdene. Ulefossen hadde siden midten av 1500-tallet vært benyttet til sagbruksdrift. I moderne tid er fallet utbygd med to kraftstasjoner på til sammen 13,8 MW.

Masovnen basert på trekull ble slukket i 1877 og dermed opphørte råjernsproduksjonen. Støperivirksomheten og navnet levde imidlertid videre, med de berømte Ulefossovnene som hovedprodukt helt frem til slutten av 1950-tallet.

Dagens virksomhet[rediger | rediger kilde]

Kumlokk fra Ulefos. Foto: Kjetil Lenes.

Bedriftens produksjon av gategods ble introdusert i 1952, og har etter hvert overtatt som bedriftens viktigste produktområde.

Fortsatt produseres et mindre antall vedovner etter modeller fra 1766. Ovnen kan være ikke bare Norges, men verdens eldste industriprodukt som fremdeles er i produksjon.

Ulefos Jernværk har alltid hatt stabil tilgang på arbeidskraft, og er en viktig hjørnestensbedrift i Nome kommune. Enkelte familier har vært knyttet til Ulefos Jernværk i generasjoner; dette betyr 350 års levende tradisjon, erfaring og kompetanse. Sjette generasjon Cappelen sitter i ledelsen av bedriften, og er dessuten eier av konsernet Ulefos NV AS.

Konsernet er ledende på gategods til det nordiske markedet, og leverer lokk og rister i både grå- og seigjern.

Ulefos Jernværk har rundt 163 ansatte, og en produksjonskapasitet på maksimalt 14 000 tonn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Yngvar Hauge: Ulefos jernværk 1657-1957. 1957.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Ulefos Jernværk – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Koordinater: 59°17′3″N 9°15′30″Ø