Benedicta Henrikka Aall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benedicta Henrikka Aall
Avfotografering av pastell av kgl. hoffmaler Jens Juel (maler), Norsk portrettarkiv, Riksantikvaren
Født25. juni 1754Rediger på Wikidata
Død21. aug. 1813[1]Rediger på Wikidata (59 år)
EktefelleSeverin Løvenskiold
FarNiels Aall
MorFrederikke Sophie Rasch
SøskenJacob Aall
Nicolai Benjamin Aall
Barn
GravlagtGjerpen kirke

Benedicta Henrikka Aall (født 25. juni 1754, død 21. august 1813) var en norsk kammerherreinne,[2] gift Løvenskiold og mor til statsminister og stattholder Severin Løvenskiold og komponisten Frederikke Løvenskiold. Hun ble stammor til samtlige linjer av slekten Løvenskiold i Norge.[3]

Benedicta Henrikka Aall ble døpt i Eidanger kirke som barn av Niels Aall den eldre og Fredrikke Sophie Rasch (1726–1760). Hun ble oppdratt hos Madame Veuillemine i København,[3] men var tilbake hos faren før 7. april 1771, hvor hun ble konfirmert i Østre Porsgrund.[4] Den 27. mars 1775 giftet hun seg i samme kirke med daværende kammerherre, Severin Løvenskiold.

Om vinteren bodde paret regelmessig i den etter ham oppkalte Kammerherregaard i hennes hjemby. Etter at ektemannen overtok Fossum ved Skien, bodde de også der. Familen har vært velansett, og i en samtidig beretning heter det:

I denne anseede familie raader Kjøbenhavns fine tone i den skjønneste for­ening med norsk ærlighed. Muser og gratier kappes om at gjøre omgangen i denne familiekreds ubeskrivelig tiltrækkende.

Benedicta Henrica Aall – Eidsvoldsmennenes Kvinner[4]

Barn[rediger | rediger kilde]

Gjennom sitt ekteskap med Løvenskiold ble hun stammor til samtlige linjer av slekten Løvenskiold i Norge. Paret fikk flere barn, hvoriblant:

Den grå dame[rediger | rediger kilde]

Fru Benedicta Henrikka Løvenskiold døde i fødebyen 21. august 1813, og ble begravet den 25. i samme måned.[3] Et sagn knytter seg til hennes dødsfall. I 1813 var det uenigheter i familien om hvorvidt et selvstendig Norge eller en union med Sverige ville være å foretrekke. Prins Christian Frederik avla i august samme år et besøk hos selvstendighetstilhengeren Niels Aall – fru Løvenskiolds fetter – på Søndre Brekke i Skien.[5] I den forbindelse ble det arrangert fest og selskapeligheter, selv om fru Løvenskiold lå på likstrå. Dette fant sønnen Severin (som var unionstilhenger) høyst upassende. Herav oppstod historien om den grå dame som vandrer utilfreds og hvileløst omkring på Søndre Brekke; og som ikke kunne forlike seg med at det ble holdt fest mens hun lå for døden.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Adels Aarbog, side(r) 93, bind 1949[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fossum verks historie gjennem 400 år. i kommisjon hos Grøndahl. 1939. s. 91. 
  3. ^ a b c Steffens, Haagen Krog (1908). Slægten Aall. Kristiania. s. 124-125. 
  4. ^ a b «xxv Benedicta Henrica Aall – Eidsvoldsmennenes Kvinner». Besøkt 4. januar 2020. 
  5. ^ Gjeruldsen, Ole H. (28. september 2014). «Niels Aall». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 5. januar 2020. 
  6. ^ Rønningen, Lise Valbø (28. februar 2014). «Fornærmet sin døde tante med prinsefest». Varden.