American Dad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra American Dad!)
Hopp til navigering Hopp til søk
American Dad!
orig. American Dad!
American Dad!
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Komedie
Prod.landAmerika
Lengdeca. 25 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeSeth MacFarlane
Wendy Schaal
Rachael MacFarlane
Scott Grimes
Dee Bradley Baker
Bak kamera
SkapereSeth MacFarlane
Mike Barker
Matt Weitzman
KomponistWalter Murphy
Prod.selskapFuzzy Door Productions
Sending
Periode6. februar 2005 
TV-kanalFOX (2005-2014) (USA) / TBS (2014-)
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

American Dad (orig. American Dad!) er en amerikansk animert komiserie som har gått på amerikansk TV siden 2005. Den er produsert av Underdog Productions og Fuzzy Door Productions for 20th Century Fox. I 2014 tok TBS over sendingene.

Den ble delvis skapt av Seth MacFarlane, skaperen av Familien Griffin.

American Dad handler om CIA-agenten Stan Smith og hans familie. Familien bor i en fiktiv by kalt Langley Falls, Virginia i Washington, D.C.-området. Byen er en sammensetning av Langley, Virginia og Great Falls, Virginia. Det virkelige CIA-hovedkvarteret ligger i Langley.

Figurene[rediger | rediger kilde]

  • Stan Smith har jobbet for CIA siden 1980-årene som "våpenekspert", og er alltid oppdatert på terrorismen. Han kan være veldig paranoid og beskyttende. Han verdsetter republikanere som Ronald Reagan, George W. Bush og John McCain over alt på jord, og elsker brusen "Mr. Pibb".
  • Francine Smith, den søte kona til Stan Smith. Hun holder sine egne meninger og festglade personlighet for seg selv, av hensyn til sin ultra-konservative mann. Hun har nesten ingen venner fordi hun ikke har noen karriere utenfor huset, og fordi Stan skremmer naboene.
  • Hayley Smith, den ultra-gavmilde og venstreorienterte datteren til Stan og Francine. Hennes syn på ting gjør at Stan har mindre tillit til henne enn broren, Steve. Hun er 18 år, går på college og liker marihuana (noe ikke foreldrene vet).
  • Steve Smith, den svært lettpåvirkende 14-årige sønnen til Stan og Francine. Roger ser ut til å være hans beste venn. Han spiller Dungeons & Dragons med hans tre beste menneskevenner, Snot, Barry og Toshi. Steve kommer ofte i krangler med Stan, som vil at han skal følge i hans fotspor, og kritiserer de nerdete vennene og vanene hans.
  • Klaus, er familiens gullfisk. Klaus var egentlig et menneske fra Tyskland, men CIA byttet hjernen hans fordi han hadde bedrevet ulovlig virksomhet. I den tysk-dubbede versjonen av American Dad, snakker Klaus en Sachsen-dialekt.
  • Roger, det sarkastiske, ensomme, fjerne, alkoholskadde romvesenet, som reddet Stans liv i "Area 51". Han bruker dagen på å røyke, drikke og spise usunn mat. Han får ikke lov til å forlate huset (uten forkledning), og familien skjuler hans eksistens.

Rollene[rediger | rediger kilde]

Figur Stemme
Stan Smith Seth MacFarlane
Francine Smith Wendy Schaal
Hayley Smith Rachael MacFarlane
Steve Smith Scott Grimes
Klaus Dee Bradley Baker
Roger Seth MacFarlane

Åpning[rediger | rediger kilde]

I likhet med andre animasjonsseriers åpningssekvenser har American Dad en tilbakevendende filmsnutt i starten som endrer seg for hver episode. Når Stan synger "Good Morning, USA", åpner han hoveddøra og løfter opp avisa fra bakken. Overskriften på framsida er forskjellig fra hver episode, i likhet med The Simpsons der Bart skriver noe forskjellig på tavlen hver gang. Disse overskriftene er spottende, og er normalt harseleringer med USAs regjering, media eller aktuelle hendelser. Et eksempel er «Childhood obesity up, pedophilia down».[1] Fra 4 sesong ble åpningssekvensen endret. Blant annet ble avisspøken byttet ut med at Roger dukker opp på slutten, med et nytt kostyme hver gang, og synger "Good morning USA".

Seertall[rediger | rediger kilde]

Selv om serien har lykkes ved å ha blitt forlenget, har den ikke matchet Familien Griffin i seertall. På en vanlig søndag har American Dad litt over halvparten av seertallet til Familien Griffin og Simpsons, som kommer etterpå, på Fox.

Skapere[rediger | rediger kilde]

Mannskap Yrke
Seth MacFarlane Skaper/forfatter/produksjonsleder
Mike Barker Skaper/forfatter/produksjonsleder
Matt Weitzman Skaper/Forfatter/produksjonsleder
David Zuckerman Forfatter/med-produksjonsleder
Rick Weiner Forfatter/med-produksjonsleder
Kenny Schwartz Forfatter/med-produksjonsleder
Crystal Khan Forfatter/produsent
Mike Shipley Forfatter/med-produksjonsleder
Jim Bernstein Forfatter/med-produksjonsleder
Steve Hely Forfatter/redaktør
Brian Boyle Forfatter/produsent
Chris Mckenna Forfatter/redaktør
Matt McKenna Forfatter/redaktør
Dan Vebber Forfatter/supervising producer
Jon Fener Forfatter/supervising producer
Josh Bycel Forfatter/supervising producer
Dave Locke Forfatter/supervising producer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «American Dad! Four Little Words». TV.com. Besøkt 25. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]