Sarah Palin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarah Palin
FødtSarah Louise Heath
11. feb. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Sandpoint
BeskjeftigelsePolitiker, selvbiograf, modell, vaksinemotstander Rediger på Wikidata
Utdannet ved
6 oppføringer
University of Hawaiʻi at Hilo
North Idaho College (19831983)
University of Idaho (19861987) (studieretning: journalistikk, akademisk grad: bachelorgrad)
Wasilla High School
Hawaii Pacific University (19821982) (studieretning: forvaltning)
Matanuska–Susitna College (19851985)
EktefelleTodd Palin (19882020)[5]
FarCharles Richard 'Chuck' Heath
MorSarah 'Sally' Sheeran[6]
BarnBristol Palin
Piper Indi Grace
Track Cj
Willow Bianca Faye
Trig Paxson Van
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
UtmerkelserAlaska Women's Hall of Fame (2009)[7]
Nettstedwww.sarahpalin.com Rediger på Wikidata
Alaskas guvernør
4. desember 2006–26. juli 2009
ViseguvernørSean Parnell
ForgjengerFrank Murkowski
EtterfølgerSean Parnell
Signatur
Sarah Palins signatur

Sarah Louise Palin (IPA: [ˈpeɪlɨn/], født Heath, 11. februar 1964 i Sandpoint i Idaho) er en amerikansk republikansk politiker. Hun var guvernør i delstaten Alaska 2006–2009, og trakk seg midt i valgperioden. Hun var første kvinnelige guvernør i Alaska og også den yngste i delstatens historie. Hun var John McCains visepresidentkandidat ved presidentvalget i 2008, der demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, slo McCain med klar margin. Siden 2010 er hun politisk kommentator for Fox News.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sarah Louise Heath ble født helt nord i delstaten Idaho, nær grensen mot Canada. Hun har engelsk, irsk og tysk opprinnelse. Ikke lenge etter at hun ble født flyttet hele familien fra Idaho til den tidligere gullgraverbyen Skagway i delstaten Alaska der foreldrene skulle begynne i lærerstillinger ved en skole. Sarah fullførte videregående utdannelse ved Wasilla High School og bodde i Skagway Eagle River og deretter i Wasilla 60 km nord for delstatens største by Anchorage. På Wasilla High School var hun kaptein på basketballaget, som vant skoleturneringen i Alaska i 1982.

Palin studerte ved Hawaii Pacific College i Honolulu i Hawaii for ett semester i 1982, der hun hadde Business Administration som hovedemne, og fortsatte deretter i 1983 ved North Idaho College. Hun tok så journalistutdannelse, og ble i 1987 Bachelor of Science i kommunikasjon og journalistikk fra University of Idaho, hvor hun også studerte statsvitenskap. Deretter arbeidet hun i en kortere periode som sportsreporter for en lokale fjernsynsstasjon i Anchorage, og senere var hun også yrkesfisker.

Sarah Heath giftet seg i 1988 med ungdomskjæresten Todd Palin, født i Alaska. Han er etterkommer på en av besteforeldrenes side av eskimoer fra Yupikstammen. Han er fisker og forretningsmann på North Slope, og fire ganger vinner av Iron Dog, et av verdens lengste snøscooterløp. De har fem barn sammen. Det yngste barnet, som er født i 2008, har Downs syndrom. Eldste sønn ble høsten 2007 soldat i US Army.[8]

Ektemannen søkte om skilsmisse 29. august 2019.[9] Skilsmissen trådte i kraft 23. mars 2020.[10][11]

Sarah Palin bor med sin familie i Wasilla. Hun ble i 1984 kåret til Miss Wasilla og deltok i Miss Alaska-konkurransen samme år, der hun kom på andreplass. Hun er glad i jakt og er livstidsmedlem av National Rifle Association. Hun har medgitt at hun brukte marijuana da det var lovlig i Alaska, men sier at hun ikke likte det.

Hun var katolikk som barn, men da foreldrene i Sarahs oppvekst orienterte seg i retning av de protestantiske Assemblies of God, et fellesskap innenfor pinsebevegelsen, fulgte hun etter, lot seg døpe på nytt i 12–13-årsalderen, og er forblitt aktiv der. Hun betegner seg selv som konfesjonelt ubundet kristen.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Borgermester[rediger | rediger kilde]

Palin ble valgt inn i bystyret i hjembyen Wasilla i 1992, og ble gjenvalgt i 1995. I 1996 ble hun valgt til borgermester i Wasilla, et embete hun hadde fram til 2002. Hun forsøkte da å bli valgt til viseguvernør i Alaska, men måtte gi tapt for sin partikollega Loren Leman i nominasjonsvalgene. Fra 2003 til 2004 satt hun i et tilsynsråd for olje- og gassfunn, men trakk seg i protest mot noen av sine republikanske partifellers embetsforsømmelser og korrupsjon.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Sarah Palin under et besøk ved Ramstein Air Base i Tyskland 26. juli 2007. Hun besøkte tropper engasjert i Irak-krigen, herunder et hospital for sårede i den tyske byen Landstuhl ved Kaiserslautern. Reisen tok henne videre til Kuwait

I august 2006 ble hun republikanernes guvernørkandidat, etter å ha vunnet det republikanske nominasjonsvalget over sittende guvernør Frank Murkowski med 51 prosent mot 19 prosent (en tredje kandidat, John Binkley, oppnådde 30 prosent).

Ved guvernørvalget 7. november 2006 ble hun valgt til Alaskas guvernør med 48 prosent av stemmene, mot utfordrerne Tony Knowles med 41 prosent og Andrew Halcro med 9 prosent. Dermed ble hun Alaskas første kvinnelige guvernør og den yngste noensinne.[12] Hun ble innsatt i embetet 4. desember 2006.

Hennes politiske engasjement gjaldt fortrinnsvis utnyttelsen av delstatens naturressurser og ressursbruken i skolesektoren, arbeidsmarkedet, helsevesenet, den offentlige sikkerhet, transportsektoren og infrastrukturen. Under hennes ledelse investerte delstaten i støttetiltak for inntektssvake gamle (Senior Benefits Program). Dessuten opprettet hun et Climate Change Subcabinet for å forberede endringer i Alaskas klimastrategi i lys av den globale oppvarmingen.

I hennes embedsperiode ble det vedtatt lover som førte til fortgang i byggingen av en naturgassrørledning, dessuten ble statens etikklover blitt gjennomarbeidet[klargjør]. Palin var leder av Interstate Oil and Gas Compact Commission, et delstatsorgan som skal se til at utvinningen av olje og gass skjer på bærekraftig måte som skåner helse, sikkerhet og miljøet. Hun ble kjent for sitt engasjement for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge, og representerte i så måte et standpunkt som ble delt av flertallet av delstatens innbyggere. På det nasjonale nivå var imidlertid dette standpunktet mer omstridt.

Innen sitt parti hadde hun ord på seg for å forholde seg svært fritt til partiledelsens offisielle linje, et trekk hun hadde til felles med McCain. Palin var også kjent for sitt arbeid mot korrupsjon, et engasjement som også korrupte kolleger innen hennes eget parti hadde fått merke. Hun ble beskrevet som mer konservativ enn John McCain, og var også en mer tydelig motstander av fri abort. Hun var dessuten imot ekteskap mellom homofile.[13] Da hun ble visepresidentkandidat hadde Palin markert seg som politisk motstander av fri abort, sex før ekteskapet samt skatteøkninger, men som politisk tilhenger av utvidete jaktrettigheter, åpenhet samt etikk i offentlig administrasjon. Palin var stedfortredende leder av National Governors Association of Natural Rssources Committee.

Hun var populær i Alaska, med en personlig oppslutning (ifølge meningsmålinger i 2008) på over 80 prosent. I juli 2009 overrasket hun ved å kunngjøre at hun ville gå av som guvernør, selv om embetsperioden hennes varte til 2010.[14] En ny meningsmåling fra The Washington Post viste at populariteten hadde falt drastisk; 53 prosent av de spurte var misfornøyd med innsatsen hennes, og kun 40 prosent ga henne karakteren «Godkjent».[15]

Republikanernes visepresidentkandidat 2008[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 2008 kunngjorde John McCain at han hadde valgt Sarah Palin til sin republikanske visepresidentkandidat i de amerikanske presidentvalgene i november samme år.

Kunngjøringen av McCains visepresidentkandidat kom på et tidspunkt som var valgstrategisk gunstig for republikanerne, helt på tampen av demokratenes nominasjonsmøte i Denver. Navnet kom som en overraskelse på de fleste, skjønt omtrent et døgn forut for offentliggjøringen begynte brukere på den engelskspråklige versjon av Wikipedia med en svært omfattende oppdatering av artikkelen om Sarah Palin.[16]

Palin var den andre kvinnen i historien til å bli amerikansk visepresidentkandidat fra et av de to store partiene. Den første var Geraldine Ferraro i 1984.

Etter presidentvalget i 2008[rediger | rediger kilde]

Den 27. januar 2009 dannet Palin en politisk handlingskomité hun kalte SarahPAC.[17] Organisasjonen, som beskrev seg selv som en tilhenger av energiuavhengighet[18], støttet kandidater til politiske verv både føderalt og på delstatsnivå.[19]

Per 2014 leverte Palin jevnlig politiske kommentarer og analyser til FOX News.[20]

Hun er forfatter av bøkene Going Rogue: An American Life (utgitt i november 2009), America by Heart (utgitt i november 2010) og Good Tidings and Great Joy (utgitt i november 2013). Alle bøkene toppet The New York Times liste over bestselgende bøker. Palin ble kåret til Time magazine sin liste over "100 mest innflytelsesrike personene i verden" i 2010, og Barbara Walters "Ten Most Fascinating People"-listen to år på rad. Hun har også fått prisen for "Woman of the Year" av Clare Boothe Luce Policy Institute i 2012. Hun var også programleder for den 8-ukerlange dokumentarserien Sarah Palins Alaska på TV-kanalen TLC.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Datterens graviditet[rediger | rediger kilde]

Den 1. september 2008 opplyste hun at hennes ugifte 17-årige datter var gravid i femte måned.[21] Saken pirret flere medier på grunn av morens holdninger til sex før ekteskapet og fordi det, likesom det forhold at hun har båret fram et barn med downs syndrom, minnet om hennes holdning til abort. McCain/Palin-kampanjen uttalte at John McCain hadde kjent til Palins datters graviditet og at det ikke hadde hatt betydning for hans valg av visepresidentkandidat. Demokratenes presidentkandidat Barack Obama erklærte at saken var irrelevant i en vurdering av Sarah Palin, og at slike familieanliggender bør holdes helt utenfor («be off limits») i valgkampsammenheng.[22]

Alaskan Independence Party[rediger | rediger kilde]

Like etter at hun ble utpekt som McCains visepresidentkandidat, ble det kjent at hun hadde hatt en viss tilkobling til Alaskan Independence Party. Partiet har siden midten av 1970-tallet jobbet for at det skal holdes en folkeavstemning om hvorvidt Alaska fortsatt skal være en del av USA. Hun var aldri medlem av partiet,[23] men besøkte dem av høflighetsgrunner som ordfører for Wasilla på partiets samling i 2000. I 2008 sendte hun en kort videomelding til partiets landsmøte der hun blant annet hilste medlemmene med ordene: «Fortsett med det flotte arbeidet».[24] Hennes daværende ektemann hadde tidligere vært medlem av partiet.[25]

Palin meldte seg inn i Det republikanske partiet i mai 1982.[trenger referanse]

Granskning for maktmisbruk[rediger | rediger kilde]

Sarah Palin ble gransket for maktmisbruk da hun avskjediget Alaskas politisjef Walter Monegan sommeren 2008. Han hevdet at han fikk sparken fordi han ikke ville avskjedige en politimann som var skilt fra Palins yngre søster Molly. Sarah Palin sa at Monegan fikk sparken fordi han gikk ut over sine fullmakter.[26] Granskningsrapporten konkluderte med at Palin hadde misbrukt sin makt som guvernør da hun sparket politisjefen. Palin avviste rapporten og hevdet at hun handlet innenfor rammene av sin stilling. Rapporten konkluderte med at Palin hadde gjort seg skyldig i brudd på de etiske reglene for offentlig ansatte i delstaten.[27] Palin ble innkalt til nytt avhør etter at rapporten var lagt frem.[28] Palin ønsket en ny og uhildet vurdering av saken pga. det hun mente var en politisk avgjørelse, og delstatens personalnemnd konkluderte etter sin behandling med at det ikke fantes skjellig grunn til mistanke om at Palin hadde handlet i strid med delstatens etiske regelverk da Walt Monegan ble oppsagt.[29]

Injuriesak mot avis[rediger | rediger kilde]

I 2022 tapte hun en injuriesak mot New York Times etter at avisen i 2017 feilaktig hadde koblet politisk retorikk til en skytemassakre i Arizona i 2011. Avisen publiserte straks en rettelse. Avisen ble frikjent fordi retten mente den bare hadde gjort en feil og ikke handlet ut fra onde hensikter.[30]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sarah-Heath-Palin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000026778, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID sarahlouiseheaths[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ people.com[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.alaskawomenshalloffame.org[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Associated Press. Alaska Gov.'s Son Enlists in Army Arkivert 22. september 2005 hos Wayback Machine., WTOPNews.com, WTOP-FM, 2008-03-06.
 9. ^ «Sarah Palin's husband, Todd, files for divorce over 'incompatibility of temperament'». NBC News. 9. september 2019. 
 10. ^ «Sarah & Todd Palin Quietly Divorced Earlier This Year, Court Records Show». PEOPLE.com (engelsk). 7. juli 2020. Besøkt 2. april 2022. 
 11. ^ «Former VP candidate Sarah Palin finalizes divorce, records show». TODAY.com (engelsk). 8. juli 2020. Besøkt 2. april 2022. 
 12. ^ State of Alaska – 2006 General Election, 7. november 2006, Offisielle resultater Arkivert 20. mars 2007 hos Wayback Machine.
 13. ^ Dagbladet 4. september 2008 CV Sarah Louise Heath Palin. Side 31
 14. ^ http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3154343.ece Palin trekker seg som Alaska-guvernør
 15. ^ Verdens Gang - Palin ferdig som guvernør i Alaska
 16. ^ «Palin's Wikipedia Entry Gets Overhaul». NPR.org (engelsk). 29. august 2008. Besøkt 2. april 2022. «If you happened to check Sarah Palin's Wikipedia entry Thursday, you might have had a good tip about Friday's announcement. | Someone — and apparently it was just one person — felt like the existing biography wasn't appropriate for a vice-presidential candidate. | On Friday, 15 minutes before the rumor that John McCain had picked Palin as his running mate, a Wikipedia editor discovered 30 mostly favorable changes had been made to the Alaska governor's profile. | She was called "a politician of eye-popping integrity" and sections on her participation in a beauty pageant and her alleged use of influence to get her former brother-in-law fired were diminished. | Wikipedia is now restricting who can alter Palin's page.» 
 17. ^ Carnevale, Mary Lu (27.01.2009). «Sarah Palin Launches Political Action Committee». Wall Street Journal. Besøkt 31.03.2014. 
 18. ^ Salant, Jonathan D. (27. januar 2009). «Palin Forms Political Committee That Could Help a 2012 Campaign». Bloomberg News. Arkivert fra originalen 31. januar 2010. Besøkt 31. mars 2014. 
 19. ^ Millstone, Ken (27.01.2009). «Sarah Palin Launches Political Action Committee». Political Hotsheet. CBS News. Arkivert fra originalen 3. februar 2009. Besøkt 31.03.2014. 
 20. ^ «On Air Personalities - Sarah Palin». Arkivert fra originalen . Besøkt 4. april 2014. 
 21. ^ Andersen, Ingunn (3. september 2008). «Gravide Bristol (17) er USAs nye «snakkis»». VG. Besøkt 3. september 2008. 
 22. ^ «Bristol Palin's pregnancy raises issues of privacy, judgment». usatoday.com. USA Today. 1. september 2008. Besøkt 2. april 2022. 
 23. ^ «-Palin var aldri medlem av hos oss». Aftenposten. 4. september 2008. Besøkt 4. september 2008. 
 24. ^ YouTube: Palin holder appell på Alaska Independent Partys årsmøte i 2008 via video
 25. ^ «Alaska Party Official Says Palin Was Not a Member». The New York Times. 2. september 2008. Besøkt 3. september 2008. 
 26. ^ Dagbladet 20. september 2008. Fakta. Dette er saken. Side 17
 27. ^ «– Palin misbrukte makten sin». www.aftenposten.no. 11. oktober 2008. Besøkt 2. april 2022. «En granskingsrapport konkluderer med at Sarah Palin misbrukte makten sin som guvernør da hun ga en politisjef i Alaska sparken.» 
 28. ^ «Palin avhøres igjen om maktmisbruk». www.vg.no. 20. oktober 2008. Besøkt 2. april 2022. 
 29. ^ «- Nettavisen - Palin frikjent for maktmisbruk». Arkivert fra originalen 24. november 2011. Besøkt 12. juni 2011. 
 30. ^ «Sarah Palin loses libel lawsuit against New York Times». The Guardian (engelsk). Associated Press. 15. februar 2022. Besøkt 16. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Frank Murkowski 
Alaskas guvernør
(2006–2009)
Etterfølger:
 Sean Parnell