Sarah Palin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarah Palin
5.3.10SarahPalinByDavidShankbone.jpg
FødtSarah Louise Heath
11. feb. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
SandpointRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, selvbiograf, modellRediger på Wikidata
Utdannet ved
6 oppføringer
University of Hawaiʻi at Hilo, North Idaho College (19831983), University of Idaho (19861987), Wasilla High School, Hawaii Pacific University (19821982), Matanuska–Susitna College (19851985)Rediger på Wikidata
Ektefelle Todd Palin (19882020)[5]Rediger på Wikidata
Far Charles Richard 'Chuck' HeathRediger på Wikidata
Mor Sarah 'Sally' SheeranRediger på Wikidata
Barn Bristol Palin, Piper Indi Grace, Track Cj, Willow Bianca Faye, Trig Paxson VanRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Alaska Women's Hall of Fame[6]Rediger på Wikidata
Nettstedwww.sarahpalin.com Rediger på Wikidata
Alaskas guvernør
4. desember 2006–26. juli 2009
ViseguvernørSean Parnell
ForgjengerFrank Murkowski
EtterfølgerSean Parnell
Signatur
Sarah Palins signatur

Sarah Louise Palin (IPA: [ˈpeɪlɨn/], født Heath, 11. februar 1964 i Sandpoint i Idaho) er en amerikansk republikansk politiker. Hun var guvernør i delstaten Alaska 2006–2009, og trakk seg midt i valgperioden. Hun var første kvinnelige guvernør i Alaska og også den yngste i delstatens historie. Hun var John McCains visepresidentkandidat ved presidentvalget i 2008, der demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, slo McCain med klar margin. Siden 2010 er hun politisk kommentator for Fox News.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sarah Louise Heath ble født helt nord i delstaten Idaho, nær grensen mot Canada. Hun har engelsk, irsk og tysk opprinnelse. Ikke lenge etter at hun ble født flyttet hele familien fra Idaho til den tidligere gullgraverbyen Skagway i delstaten Alaska der foreldrene skulle begynne i lærerstillinger ved en skole. Sarah fullførte videregående utdannelse ved Wasilla High School og bodde i Skagway Eagle River og deretter i Wasilla 60 km nord for delstatens største by Anchorage. På Wasilla High School var hun kaptein på basketballaget, som vant skoleturneringen i Alaska i 1982.

Palin studerte ved Hawaii Pacific College i Honolulu i Hawaii for ett semester i 1982, der hun hadde Business Administration som hovedemne, og fortsatte deretter i 1983 ved North Idaho College. Hun tok så journalistutdannelse, og ble i 1987 Bachelor of Science i kommunikasjon og journalistikk fra University of Idaho, hvor hun også studerte statsvitenskap. Deretter arbeidet hun i en kortere periode som sportsreporter for en lokale fjernsynsstasjon i Anchorage, og senere var hun også yrkesfisker.

Sarah Heath giftet seg i 1988 med ungdomskjæresten Todd Palin, født i Alaska. Han er etterkommer på en av besteforeldrenes side av eskimoer fra Yupikstammen. Han er fisker og forretningsmann på North Slope, og fire ganger seierherre i Iron Dog, et av verdens lengste snøscooterløp. De har fem barn sammen. Yngste barn, født 2008, har Downs syndrom. Eldste sønn trådte høsten 2007 inn i US Army.[7]

Sarah Palin bor med sin familie i Wasilla. Hun ble i 1984 kåret til Miss Wasilla og deltok i Miss Alaska-konkurransen samme år, der hun kom på andreplass. Hun er glad i jakt og er livstidsmedlem av National Rifle Association. Hun har medgitt at hun brukte marijuana da det var lovlig i Alaska, men sier at hun ikke likte det.

Hun var katolikk som barn, men da foreldrene i Sarahs oppvekst orienterte seg i retning av de protestantiske Assemblies of God, et fellesskap innenfor pinsebevegelsen, fulgte hun etter, lot seg døpe på nytt i 12–13-årsalderen, og er forblitt aktiv der. Hun betegner seg selv som konfesjonelt ubundet kristen.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Borgermester[rediger | rediger kilde]

Palin ble valgt inn i bystyret i hjemmbyen Wasilla i 1992 og 1995. I 1996 ble hun valgt til borgermester i Wasilla, et embedet hun hadde fram til 2002. Hun forsøkte da å bli valgt til viseguvernør i Alaska, men måtte gi tapt for sin partikollega Loren Leman i nominasjonsvalgene. Fra 2003 til 2004 satt hun i et oppsiktsråd for olje- og gassfunn, men trakk seg i protest mot noen av sine republikanske partifellers embedsforsømmelser og korrupsjon.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Sarah Palin under et besøk ved Ramstein Air Base i Tyskland 26. juli 2007. Hun besøkte tropper engasjert i Irak-krigen, herunder et hospital for sårede i den tyske byen Landstuhl ved Kaiserslautern. Reisen tok henne videre til Kuwait

I august 2006 ble hun republikanernes guvernørkandidat, etter å ha vunnet det republikanske nominasjonsvalget over sittende guvernør Frank Murkowski med 51 prosent mot 19 prosent (en tredje kandidat, John Binkley, oppnådde 30 prosent).

Ved guvernørvalget 7. november 2006 ble hun valgt til Alaskas guvernør med 48 prosent av stemmene mot utfordrerne Tony Knowles med 41 prosent og Andrew Halcro med 9 prosent. Dermed ble hun Alaskas første kvinnelige guvernør og den yngste noensinne.[8] Hun ble innsatt i embetet 4. desember 2006.

Tyngdepunkter for hennes engasjement har vært innen utnyttelsen av delstatenes naturressurser, innen skolesektoren, arbeidsmarkedet, helsevesenet, den offentlige sikkerhet, transportsektoren og infrastrukturen. Under hennes ledelse har delstaten investert i støttetiltak for inntektssvake gamle (Senior Benefits Program). Dessuten opprettet hun et Climate Change Subcabinet for å forberede endringer innen Alaskas klimastrategi i lys av den globale oppvarming.

I hennes embedsperiode er det blitt vedtatt lover som har ført til fortgang av byggingen av en naturgassrørledning, dessuten er statens etikklover blitt gjennomarbeidet. Palin er leder av Interstate Oil and Gas Compact Commission, et delstatlig embede som skal se til at utvinningen av olje og gass skjer på bærekraftig måte som skåner helse, sikkerhet og miljøet. Hun er blitt kjent for sitt engasjement for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge, og representerer her et standpunkt som ble delt av flertallet av delstatens innbyggere. På det nasjonale nivå er imidlertid dette standpunktet mer omstridt.

Innen sitt parti har hun ry på seg for stor uavhengighet i forhold til partiledelsen, et trekk hun har til felles med McCain. Palin er også blitt kjent for sitt arbeid mot korrupsjon, et engasjement som også korrupte kolleger innen hennes eget parti har fått merke. Hun beskrives som mer konservativ enn John McCain og er også en mer tydelig motstander av fri abort. Hun er også imot ekteskap mellom homofile.[9] Palin er politisk motstander av fri abort, sex før ekteskapet samt skatteøkninger, men er politisk tilhenger av utvidete jaktrettigheter, åpenhet samt etikk i offentlig administrasjon. Palin er stedfortredende leder av National Governors Association of Natural Rssources Committee.

Hun var populær i Alaska, med en personlig oppslutning ifølge meningsmålinger (2008) på over 80 prosent. I juli 2009 erklærte hun overraskende sin fratreden fra embedet, før hennes embedsperiode var utløpt (2010).[10] En ny meningsmåling fra The Washington Post viste at populariteten hadde falt drastisk, 53 prosent av de spurte var misfornøyd med innsatsen hennes, og kun 40 prosent ga henne karakteren «Godkjent».[11]

Republikanernes visepresidentkandidat 2008[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 2008 kunngjorde John McCain at Sarah Palin var hans valg som republikansk visepresidentkandidat til de amerikanske presidentvalgene i november samme år.

Utpekelsen var godt hemmeligholdt og kunngjøringen av navnet kom på et tidspunkt som var valgstrategisk gunstig for republikanerne, helt på tampen av demokratenes nominasjonsmøte i Denver. Navnet kom som en overraskelse på de fleste, skjønt omtrent et døgn forut for offentliggjøringen begynte brukere på den engelskspråklige versjon av Wikipedia med en svært omfattende oppdatering av artikkelen om Sarah Palin.[12]

Palin er den andre kvinne som er amerikansk visepresidentkandidat fra et av de to store partiene. Den første var Geraldine Ferraro i 1984.

Etter presidentvalget i 2008[rediger | rediger kilde]

Den 27. januar 2009, dannet Palin en politisk handlingskomité SarahPAC.[13] Organisasjonen, som beskriver seg selv som en tilhenger av energiuavhengighet[14], støtter kandidater til føderale og statlige funksjoner.[15]

Palin er bidragsyter for FOX News, hvor hun bidrar med politiske kommentarer og analyser.[16]

Hun er forfatter av bøkene Going Rogue: An American Life (utgitt i november 2009), America by Heart (utgitt i november 2010) og Good Tidings and Great Joy (utgitt i november 2013). Alle bøkene toppet The New York Times liste over bestselgende bøker. Palin ble kåret til Time magazine sin liste over "100 mest innflytelsesrike personene i verden" i 2010, og Barbara Walters "Ten Most Fascinating People"-listen to år på rad. Hun har også fått prisen for "Woman of the Year" av Clare Boothe Luce Policy Institute i 2012. Hun var også programleder for den 8-ukerlange dokumentarserien Sarah Palins Alaska på TV-kanalen TLC.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Datterens graviditet[rediger | rediger kilde]

Den 1. september 2008 opplyste hun at hennes ugifte 17-årige datter var gravid i femte måned.[17] Saken pirret flere medier på grunn av morens holdninger til sex før ekteskapet og fordi det, likesom det forhold at hun har båret fram et barn med downs syndrom, minnet om hennes holdning til abort. McCain-Palin-kampanjen uttalte at John McCain hadde kjent til datterens graviditet og at det ikke hadde hatt betydning for hans valg av visepresidentkandidat. Demokratenes presidentkandidat Barack Obama erklærte at saken var irrelevant i en vurdering av Sarah Palin og at slike familieanliggender bør være «off limits» i valgkampsammenheng.[18]

Alaskan Independence Party[rediger | rediger kilde]

Like etter at hun ble utpekt som McCains visepresidentkandidat ble det kjent at hun hadde hatt en viss tilkobling til Alaskan Independence Party. Partiet har siden midten av 1970-tallet jobbet for at det skal holdes en folkeavstemning om Alaska fortsatt skal være en del av USA. Hun var aldri medlem av partiet,[19] men besøkte dem av høflighetsgrunner som ordfører for Wasilla på partiets samling i 2000. I 2008 sendte hun en kort videomelding til partiets landsmøte der hun bla. sier «fortsett med det flotte arbeidet» til medlemmene.[20] Hennes ektemann har tidligere vært medlem av partiet.[21] Palin har vært medlem av Det republikanske parti siden mai 1982.[22]

Granskning for maktmisbruk[rediger | rediger kilde]

Sarah Palin ble gransket for maktmisbruk da hun avskjediget Alaskas politisjef Walter Monegan sommeren 2008. Han hevder at han fikk sparken fordi han ikke ville avskjedige en politimann som er skilt fra Palins yngre søster Molly. Sarah Palin sier at Monegan fikk sparken fordi han gikk ut over sine fullmakter.[23] Granskningsrapporten konkluderte at Palin misbrukte sin makt som guvernør da hun sparket politisjefen. Palin avviste rapporten og hevdet at hun handlet innenfor rammene av sin stilling. Rapporten konkluderer med at Palin har gjort seg skyldig i brudd på de etiske reglene for offentlig ansatte i delstaten.[24] Palin ble så igjen innkalt til avhør etter rapporten ble lagt frem.[25] Palin ønsket en ny og uhildet vurdering av saken pga. det hun mente var en politisk avgjørelse, og statens personellnemd konkluderte etter sin nye undersøkelse at det ikke fantes skjellig grunn til mistanke om at Palin handlet i strid med delstatens etiske regelverk da Walt Monegan ble oppsagt .[26]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sarah-Heath-Palin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000026778, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID sarahlouiseheaths[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ people.com[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ alaskawomenshalloffame.org[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Associated Press. Alaska Gov.'s Son Enlists in Army Arkivert 22. september 2005 hos Wayback Machine., WTOPNews.com, WTOP-FM, 2008-03-06.
 8. ^ State of Alaska – 2006 General Election, 7. november 2006, Offisielle resultater Arkivert 20. mars 2007 hos Wayback Machine.
 9. ^ Dagbladet 4. september 2008 CV Sarah Louise Heath Palin. Side 31
 10. ^ http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3154343.ece Palin trekker seg som Alaska-guvernør
 11. ^ Verdens Gang - Palin ferdig som guvernør i Alaska
 12. ^ Yuki Nogichi: Palin's Wikipedia Entry Gets Overhaul (National Public Radio). Nettsted besøkt 30. august 2008
 13. ^ Carnevale, Mary Lu (27.01.2009). «Sarah Palin Launches Political Action Committee». Wall Street Journal. Besøkt 31.03.2014. 
 14. ^ Salant, Jonathan D. (27. januar 2009). «Palin Forms Political Committee That Could Help a 2012 Campaign». Bloomberg News. Arkivert fra originalen 31. januar 2010. Besøkt 31.03.2014. 
 15. ^ Millstone, Ken (27.01.2009). «Sarah Palin Launches Political Action Committee». Political Hotsheet. CBS News. Besøkt 31.03.2014. 
 16. ^ «On Air Personalities - Sarah Palin». Arkivert fra originalen . Besøkt 04.04.2014. 
 17. ^ Andersen, Ingunn (3. september 2008). «Gravide Bristol (17) er USAs nye «snakkis»». VG. Besøkt 3. september 2008. 
 18. ^ Bristol Palin's pregnancy raises issues of privacy, judgment, USA Today, 1. september 2008
 19. ^ «-Palin var aldri medlem av hos oss». Aftenposten. 4. september 2008. Besøkt 4. september 2008. 
 20. ^ YouTube: Palin holder appell på Alaska Independent Partys årsmøte i 2008 via video
 21. ^ «Alaska Party Official Says Palin Was Not a Member». The New York Times. 2. september 2008. Besøkt 3. september 2008. 
 22. ^ – Members of 'Fringe' Alaskan Independence Party Incorrectly Say Palin Was a Member in 90s
 23. ^ Dagbladet 20. september 2008. Fakta. Dette er saken. Side 17
 24. ^ Aftenposten - Palin misbrukte makten sin
 25. ^ - Verdens gang - Palin avhøres igjen om maktmisbruk
 26. ^ «- Nettavisen - Palin frikjent for maktmisbruk». Arkivert fra originalen 24. november 2011. Besøkt 12. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Frank Murkowski 
Alaskas guvernør
(2006–2009)
Etterfølger:
 Sean Parnell