Hopp til innhold

Ramstein Air Base

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det tyske metalbandet, se Rammstein
Ramstein Air Base
LandTysklands flagg Tyskland
Grunnlagt1. juni 1953
Høyde o.h.238 meter
Nettsidewww.ramstein.af.mil/
Kart
Ramstein Air Base
49°26′18″N 7°36′07″Ø

Ramstein Air Base er en amerikanskdrevet flybase lokalisert i Ramstein-Miesenbach, nær Kaiserslautern i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Basen drives av det amerikanske militæret som del av NATO-samarbeidet, og er regulert av en NATO Status of Forces Agreement (gjerne forkortet SOFA) med den tyske regjeringen. Det er også militærpersonell fra en rekke andre NATO-land, herunder vertslandet Tyskland og Norge, som tjenestegjør ved basen. Basen ble bygget tidlig under den kalde krigen med tanke på en eventuell krig med Sovjetunionen, og ble et av NATOs viktigste kommandosentre i Europa. Etter årtusenskiftet har basen hatt en viktig rolle i krigen i Afghanistan som hovedledd for alt materiell og personell som skal dit.

Kontrolltårnet ved flybasen

Flybasen ble bygget i samarbeid mellom den franske hæren og U.S. Army Corps of Engineers fra 1949 til 1952. Den lå da i den franske okkupasjonssonen, men ble ved ferdigstillelsen tatt over av US Air Force. Amerikanerne hadde tatt over noen flyplasser lenger øst, men siden disse lå nær grensene til Tsjekkoslovakia og DDR ønsket de en stor base som lå lenger vest for dermed å ha mer tid til å reagere ved en sovjetisk invasjon. Basen var fra begynnelsen tenkt som et NATO-kommandosenter. Hovedkvarteret for NATOs Fourth Allied Tactical Air Force flyttet til Ramstein i 1957. Etterhvert utviklet basen seg til en stor flernasjonal NATO-base, og var også sete for hovedkvarteret for NATOs Allied Air Forces Central Europe (AAFCE).

Dagens bruk

[rediger | rediger kilde]

I dag er basen er hovedleddet for alt materiell og personell som fraktes til Afghanistan, og foruten amerikanske styrker finnes det også canadisk, tysk, britisk, fransk, belgisk, polsk, tsjekkisk, norsk, dansk og nederlandsk personell der. Norsk NATO-personell får støtte fra NOSU (Norwegian Support Unit). Antallet norske offiserer og soldater er varierende, men var i 2013 på elleve ved Allied Air Command og to ved den norske støtteenheten.[1]

Basen er den største i det amerikanerne kaller «Kaiserslautern Military Community (KMC)», hvor mer enn 16 400 amerikanske styrker er plassert, og 5 400 sivile amerikanerne jobber. 6 200 tyske sivile jobber også der. Basen brukes mest til transportfly.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Internasjonale operasjoner 2013 Arkivert 3. september 2017 hos Wayback Machine., Forsvaret, s. 58.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]