Alaskan Independence Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alaskan Independence Party
Stiftet1974
LandUSA
HovedkontorFairbanks
IdeologiLiberalisme, separatisme, høyre-libertarianisme, paleokonservatisme, libertarianisme
Medlemmer13 119 (mai 2009)
Nettstedhttp://www.akip.org (engelsk)

Alaskan Independence Party er et politisk selvstendighetsparti i Alaska, USA. Partiets forløper, Alaskans for Independence, ble stiftet på 1970-tallet av Joe Vogler og hadde som målsetning å løsrive den amerikanske delstaten Alaska fra USA. I 1984 stiftet han AIP for å undersøke om hvorvidt avstemningen i 1958 var lovlig eller ikke. Denne avstemningen førte til at Alaska ble innlemmet i USA. Partiets motto er «Alaska First – Alaska Always».

Partiet har siden midten av 1970-tallet jobbet for at det skal holdes en folkeavstemning om hvorvidt Alaska fortsatt skal være en del av USA.

Partiets grunnlegger har uttalt følgende «I'm an Alaskan, not an American. I've got no use for America or her damned institutions».[1]

På det nasjonale nivå har partiet kontakt med det konservative Constitution Party.[2]

Walter Joseph Hickel ble i 1990 valgt til guvernør i Alaska fra partiet. Han hadde i årene 1966 til 1969 vært guvernør, den gang som kandidat fra Republikanerne, og året etter vært innenriksminister i ett år i Richard Nixons regjering. Men Hickels valgkamp denne gangen dreide seg om andre sider av Alaskan Independence Partys program, da han personlig var imot tanken om at Alaska skulle løsrive seg fra USA. Etter at embetsperioden var over i 1994, meldte han seg igjen inn i Det republikanske parti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hilzoy (2. september 2008). «Curiouser And Curiouser». CBS. Besøkt 3. september 2008. 
  2. ^ Constitution Party Alaska page Arkivert 3. september 2008 hos Wayback Machine..

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]