Hopp til innhold

Sandviksbatteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandviksbatteriet / Sandviken batteri
Bauta på Sandviksbatteriet med Norges riksvåpen og innskriften: «Jeg vil værge mit land - Nøitralitetsvakten 1.8.1914» - og øverst - «7.6.1905». Foto: Svein Harkestad
BeliggenhetSandviken, Bergen
Oppført1898
KonstruksjonBetong
I brukIkke i bruk
Kontrollert avNorge
Forvaltes/eies avStaten leier ut til Bergen og Omland Friluftsråd siden 1966.
Åpen for offentlighetenJa

Sandviksbatteriet / Sandviken batteri[1] var en befestning fra 1898 i Sandviken i Bergen.

Anlegget besto opprinnelig av Øvre og Nedre Sandviken batteri, også omtalt som Sandviksfjellets batteri. I øvre batteri ser en fortsatt standplass for to 24 cm L/13 M1898 St. Chamond-haubitzer i sokkellavett. Kanonene ble trolig fjernet på 1950-tallet. Mellom disse en mindre oval dekningsgrop i betong. Dette kan være for to orografer, lyskastere eller tysk luftvern. Bak stillingen ligger et moniermagasin. Det er rester etter flere grunnmurer i nærheten og en mindre stilling langs «permisjonsstien» ned mot Fjellveien.

Nedre batteri ble bestykket med to 65 mm bestrykningskannoner. Disse ble i 1916 bygget om til luftvernartilleri og flyttet til Færøy luftvernbatteri. Med dette ble nedre batteri i praksis nedlagt og området, ca 20 mål, ble i 1932-33 omgjort til boligformål og solgt.

Det er oppsatt en bautastein på området med Norges riksvåpen og innskriften: «Jeg vil værge mit land - Nøitralitetsvakten 1.8.1914» - og øverst - «7.6.1905». Det er også oppstilt en granatsplint etter 2.verdenskrig, dette selv om Sandviksbatteriet ikke var mye i bruk da.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Området er nå et kulturminne og yndet utfartsted med flott utsikt over Sandviken og byen. Man følger turveien opp Munkebotn fra Sandviken sykehus eller fra nordre ende av Fjellveien, men tar til høyre på en ny turvei før man når toppen. Det er også mulig å følge en sti opp fra Fjellveien noen hundre meter nord for Stoltzekleiven. Fra Sandviksbatteriet går det en sti videre til vindpilen på Sandviksfløyen på Sandviksfjellet hvor det er flott utsikt over byen langs eggen på fjellet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]