Alta California

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alta California
[[Las Californias|]]
1804–1846 [[Californiarepublikken|]]
Plasseringa til Alta California
Plasseringa til Alta California
Territorier avstått til USA i 1848. Det senere Gadsden-kjøpet fra 1853 i gult
Hovedstad Monterey
Styreform Koloni, deretter provins
Historisk periode Den spanske koloniseringen av Amerika
 - Delingen av Las Californias 1804
 - Meksikansk uavhengighet 24. august 1821
 - Californiarepublikken proklamert 14. juni 1846
 - Freden i Guadalupe Hidalgo 2. februar 1848
Innbyggere
 - 1847 est. 85 000 
I dag en del av USAs flagg USA

Alta California (norsk: Øvre California) var en provins og territorium i Ny-Spania, senere et territorium og departement i Mexico, fram til 1848 da den ble annektert av USA. Territoriet ble etablert i 1804, da den nordlige delen av provinsen Las Californias fra 1769 ble delt i Alta California og Baja California (Nedre California) som fortsatt er en delstat i Mexico.

Verken Spania eller Mexico lyktes i å kolonisere området utover de sørligste områdene og de sentrale kystområdene. De øvet derfor ikke noen effektiv kontroll utover dagens Sonoma County i nord eller fjellene langs kysten i vest. Mye av de indre landsområdene, som Central Valley og Californias ørkenområder forble dermed de facto under kontroll av urinnvånerne fra til sent undere det mexicanske styret da mer av områdene i innlandet ble gitt til settlere, og særlig etter 1841 da store mengder innvandrere fra USA begynte å etablere seg i innlandsområdene.

Store områder øst for Sierra Nevada og San Gabriel Mountains ble hevdet å være en del av Alta California, men ble aldri kolonisert. I sørøst, bakenfor ørknene og Coloradoelven var det spanske settlere i Arizona.

De administrative reformene i 1836 gjorde at Alta California igjen ble administrert sammen med Baja California, da Las Californias gjenoppsto. Alta California ble avgitt til USA gjennom freden i Guadalupe Hidalgo av 2. februar 1848 som avsluttet den meksikansk-amerikanske krigen 1846-1848. To år senere ble California tatt opp som delstat i USA. De øvrige delene av Alta California ble etter hvert delstatene Arizona, Nevada og Utah, mens deler av statene Colorado, New Mexico og Wyoming fikk områder som tidligere hadde vært en del av Alta California

Navnet blir fortsatt brukt av noen i politisk sammenheng for å protestere mot Den meksikansk-amerikanske krigen som førte til annekteringen, dvs. det som i USA blir kalt for «Mexico-krigen» og i Mexico for «Den nordamerikanske invasjonen».