Sögubrot af nokkurum fornkonungum í Dana- ok Svíaveldi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Sagalitteratur

Utsnitt fra Njåls saga i Möðruvallabók (AM 132 fol.13r) omtrent år 1350.
Sagatyper

Islendingesagaer, Tått, Kongesagaer, Fornaldersaga, Biskopsaga, Samtidssaga, Apostelsaga, Skaldekvad

Lister

Liste over islendingesagaene, Liste over fornaldersagaer

Viktige manuskript

Fagrskinna, Flatøybok, Morkinskinna, Möðruvallabók, Codex Regius

Noen kongesagaer

Den eldste saga om Olav den hellige, Ågrip, Fagrskinna, Snorre Sturlasons Heimskringla, Den større saga om Olav Tryggvason, Sverres saga, Sturla Tordssons Håkon Håkonssons saga

Se også

Norrøn litteratur, Landnåmabok, Árni Magnússon, Árni Magnússon-instituttet

Sögubrot av nokkurum fornkonungum í Dana- ok Svíaveldi (norsk «Bruddstykker av sagaer om forntidige konger i Dane- og Sveaveldet» ) er en ufullstendig bevart islandsk fornaldersaga som forteller om tidlige sagnkonger fra forhistorisk tid i Skandinavia.

Bruddstykkene antas (ifølge Árni Magnússon og Guðbrandur Vigfússon) å stamme fra en tapt Skjoldungesaga, som fortalte om Skjoldungene[1]. Det forteller om Ivar Vidfamne som skal ha hersket over et stort nordisk imperium som foruten Sverige og Danmark også skal ha innbefattet Kurland, Saksland og Northumbria.

Sagaen forteller også om det berømte slaget ved Bråvalla der den svenske kongen Sigurd Ring beseiret den danske Harald Hildetann. Dette er et av de største slagene som er omtalt i sagalitteraturen – ifølge enkelte kilder skal 200.000 ha deltatt i slaget, men dette tallet kan ikke verifiseres. I slaget deltok mange krigere som er kjent fra andre sagn og sagaer, som Starkad gamle, Herraud og flere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson: Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]