Jon Simonsen Mølstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Simonsen Mølstre
John Simonsen Mønstre 1859.jpg
Født1802Rediger på Wikidata
Død19. aug. 1871Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fyrvokter, gjestgiverRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
 Johanne Marie Busch Mønstre 1855
Johanne Marie Busch Mønstre 1855

John Simonsen Mønstre (født 1802, døde 19. august 1871) var landhandler, poståpner, skysskaffer og gjestgiver i Mølstrevåg og, på hans eldre dager, den første fyrvokteren på Ryvarden fyr.

Mønstre eide alt land som var rundt Vågen og hadde lakserettighetene. Han ble kalt Jo Berget i dagligtale. Han nedstammet fra de gamle norske adelsslekter Dall, Smør og Orm.

Faren Simon hjalp sønnen Ole i gang som landhandler i Sønstabøvåg[1] i Bremnes, Bømlo, og John satte han i gang ca. 1830 i en sjøbu i Mølstrevåg[2]. Sildefisket slo til, og han bygde sjøhus og brygger og eksporterte sild med eget fartøy til utlandet.

John var gift to ganger, først med Berta Ramsland og deretter med Johanne Marie Andersdatter Busch. Hennes far Anders Johannesen Busch (Opdahl) var haugianer, og dro etter Hauges oppfordring først som nybygger til Troms, men etter å ha drevet en stund som jekteskipper, etablerte han seg i kretsen av haugianske kjøpmenn i Bergen.

John Simonsen Mønstre fikk åtte barn, et barn med Berta Ramsland og syv med Johanne Marie Busch.

I 1855 og 1859 ble Johanne og John malt av Norges første afrikamisjonær, Hans Christian Knudsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)