Ruth Vatvedt Fjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruth Vatvedt Fjeld
Making illustrations for Wikipedia 09 (cropped).JPG
Født8. mai 1948 (74 år)
AremarkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor i leksikografi og målføregransking
UtdannelseDr.philos.
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata
19. prorektor ved Universitetet i Oslo
2013–2014
ForgjengerInga Bostad
EtterfølgerVervet vakant
(Ragnhild Hennum konstituert)

Ruth Eldbjørg Vatvedt Fjeld (født 8. mai 1948 i Aremark) er en norsk professor i leksikografi og målføregransking ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo. Hun ble valgt til prorektor ved universitetet for perioden 2013–2017 sammen med rektor Ole Petter Ottersen, men trakk seg fra vervet i 2014 etter uoverensstemmelser med Ottersen. Fjeld har tidligere vært NRKs språkkonsulent for bokmål.

Faglig arbeid[rediger | rediger kilde]

Hun ble dr. philos. ved Universitetet i Oslo i 1998, med avhandlingen Rimelig ut fra sakens art. Om tolkning av ubestemte adjektiv i regelgivende språk.

Hun har siden 2000 vært ansvarlig for det leksikografiske bokmålskorpuset (LBK), en stor samling elektroniske tekster på bokmål hentet fra forskjellige kilder fra 1985 og framover, der hvert ord er merket og gjort søkbart for språkforskning. Det inneholder 100 millioner løpeord.

Prorektor ved Universitetet i Oslo[rediger | rediger kilde]

I rektorvalget ved Universitetet i Oslo våren 2013 ble Fjeld valgt til prorektor, universitetets nest høyeste stilling, for fireårsperioden 2013–2017. Hun stilte til valg sammen med Ole Petter Ottersen, som ble valgt til rektor.[1] Hun valgte å trekke seg fra sitt verv i april 2014, og begrunnet det med faglige og arbeidsmessige uoverensstemmelser med Ottersen. Ifølge Fjeld ble hun fratatt nesten alle arbeidsoppgaver som prorektor tradisjonelt har, bl.a. ansvaret for forskning, og disse oppgavene ble i stedet gitt til en ikke-valgt viserektor. Hun opplyste at hun nesten ikke hadde hatt arbeidsoppgaver og ikke ble involvert i prosesser selv innen hennes ansvarsområder. Det var ifølge Fjeld et åpent spørsmål om årsaken til hennes avgang kunne kalles universitetspolitisk.[2][3] Etter at lederen for kommunikasjonsenheten sendte ut pressemelding om at hennes avgang «skyldes personlig overveielse og er ikke begrunnet med universitetspolitiske motsetninger» gikk Fjeld ut og dementerte dette og uttalte at pressemeldingen «vrir min begrunnelse i en feilaktig retning».[4] I et intervju i Klassekampen uttalte hun at hun hadde protestert mot påstanden om «personlige» grunner også i forkant og at hun opplevde behandlingen fra rektor som mobbing.[5][6][7][8][9]

Verv i organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Ruth Vatvedt Fjeld var leder av Bymålslaget til 2013.[10] Hun er varamedlem av arbeidsutvalget i Norsk Kvinnesaksforening fra 2016.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)