Geir Ellingsrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Geir Ellingsrud
Født29. november 1948 (69 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Stockholms universitet
Beskjeftigelse matematiker
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi
Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
InstitusjonerUniversitetet i Oslo
Fagfeltalgebraisk geometri

Geir Ellingsrud (født 29. november 1948) er en norsk matematiker og professor ved Universitetet i Oslo, der han spesialiserer seg i algebra og algebraisk geometri. Han var universitetets rektor i perioden 2006–2009.

Akademisk løpebane[rediger | rediger kilde]

Ellingsrud ble fil. dr. ved Stockholms universitet i 1983, og har siden 1992 vært professor i matematikk ved Universitetet i Oslo. I 1988 fikk Ellingsrud Norges almenvitenskapelige forskningsråds pris for fremragende forskning. Han var redaktør for fagtidsskriftet Acta Mathematica i seks år og ansvarlig redaktør for det populærvitenskapelige tidsskriftet NORMAT i fire år.

Rektor ved Universitetet i Oslo[rediger | rediger kilde]

Ellingsrud stilte som en av fem kandidater ved rektorvalget ved Universitetet i Oslo høsten 2005, og profilerte seg under valgkampen som delvis kritisk til «Kvalitetsreformen». Sammenlignet med de andre kandidatene, hadde han en lavmælt stil under valgkampen, men han hadde betydelig støtte hos fagorganisasjonene på universitetet og endte med å vinne valget. Ellingsrud tiltrådte som rektor i januar 2006. Han gikk ikke til gjenvalg i 2009, og ble etterfulgt av Ole Petter Ottersen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]