Svein Stølen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svein Stølen
Stølen på Sentralbanksjefens årstale 2018
Født2. mars 1960Rediger på Wikidata (64 år)
Fredrikstad
BeskjeftigelseKjemiker, universitetslærer Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge
ArbeidsstedUniversitetet i Oslo (verv eller stilling: rektor)

Svein Stølen (født 1960)[1][2] er en norsk kjemiker og professor i kjemi ved Universitetet i Oslo (UiO). Han ble valgt til rektor ved Universitetet i Oslo for perioden fra 1. august 2017 til 31. juli 2021 i rektorvalget 20. april 2017.[3] Han stilte til gjenvalg i 2021 sammen med prorektorkandidat Åse Gornitzka, og ved utløpet av nominasjonsfristen var de eneste kandidater til de to vervene.[4] Stølen har tidligere vært prodekan for forskning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.[5] Stølen er styreleder i foreningen Oslo Science City som har som mål å utvikle Forskningsbyen som «innovasjonsdistrikt».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter avlagt doktorgrad hadde han et lengre forskningsopphold i Nagoya, Japan (2 år). Han har forsket på sammenhengen mellom struktur og egenskaper i uorganiske materialer. Opprinnelig var hans fokus på termodynamikk, men etter et seks måneder langt forskningsopphold ved Universitetet i Bristol i 1999 skiftet han retning mot modelleringsstudier.[trenger referanse] Hans nyere forskning benytter nasjonale tungregneanlegg og er fortsatt knyttet til eksperimenter. Han har publisert ca. 100 fagfelleevaluerte internasjonale artikler, og veiledet ni doktorander.

Fra 2009 til 2012 var Stølen instituttleder ved Kjemisk institutt ved UiO.[6] I to av disse årene, 2010–2011, var han også leder for Senter for materialvitenskap og nanoteknologi (SMN). Siden 2013 har han vært prodekan for forskning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Som prodekan var Stølen pådriver for fakultets opprettelse av «endringsmiljøer», forskningsgrupper som disiplinært eller på tvers av disiplinene skulle fungere som drivere for faglig fornyelse, føre til etablering av nye, internasjonalt konkurransedyktige forskermiljøer og som skulle koble forskning, utdanning, karriereutvikling og rekruttering tettere sammen.[trenger referanse] Han ledet fakultetets likestillingsarbeid.

Stølen stod også bak opprettelsen av det tverrfaglige studieprogrammet materialer, energi og nanoteknologi, et samarbeid mellom Kjemisk institutt og Fysisk institutt. Han foreleser og skriver om skismurningens kjemiske egenskaper[trenger referanse] og opprettet nettstedet www.periodesystemet.no.[7]

Stølen ble valgt til rektor ved Universitetet i Oslo for perioden 2017–2021 i rektorvalget i april 2017, mens Gro Bjørnerud Mo ble valgt til prorektor. Etter at han tiltrådte vervet 1. august 2017 utnevnte Stølen Åse Gornitzka og Per Morten Sandset til viserektorer. I rektorvalget i 2021 stilte Stølen til valg sammen med prorektorkandidat Gornitzka, og de var de eneste nominerte kandidatene ved utløpet av nominasjonsfristen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oppslag på Svein Stølen». Oria.no (Bibsys). Besøkt 17. november 2016. 
  2. ^ «Chemical Thermodynamics of Materials: Macroscopic and Microscopic Aspects». Wiley. udatert. Besøkt 17. november 2016. 
  3. ^ «Svein Stølen vant rektorvalget - Uniforum». www.uniforum.uio.no (norsk). Besøkt 20. april 2017. 
  4. ^ Svein Stølen godkjent som rektorkandidat
  5. ^ «Svein Stølen blir rektorkandidat ved UiO | På Høyden». pahoyden.no. 17. november 2016. Arkivert fra originalen 17. november 2016. Besøkt 17. november 2016. 
  6. ^ «Morten Dæhlen og Svein Stølen vil lede matnat». Uniforum. 28. mars 2012. Besøkt 17. november 2016. 
  7. ^ http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/periodesystemet/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]